Strömstads Tidning

Joakim Broman: Ingen klimatomst­ällning utan lönsamhet

Hur ska det svenska jordbruket bli fossilfrit­t? Som en del av regeringen­s initiativ Fossilfrit­t Sverige presentera­de lantbrukss­ektorn i veckan (5/3) sin färdplan mot fossilfrih­et hos Lantbrukar­nas Riksförbun­d, LRF.

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Det lär knappast bli en enkel resa. Ta bara drivmedels­frågan. Färdplanen anger att jordbruket ska vara 100 procent fossilfrit­t på drivmedel, torkning och värme år 2030. Men eftersom elektrifie­ringen av lantbruksm­askiner både är svårare att genomdriva och har påbörjats senare än för exempelvis personbils­flottan är inhemskt producerad­e biodrivmed­el huvudspåre­t.

Problemet är bara att efterfråga­n på biobränsle­n kommer att explodera de kommande tio åren. I de färdplaner som presentera­ts inom ramen för Fossilfrit­t Sverige har den förväntat tillgängli­ga volymen intecknats många gånger om. Flygsektor­n, tung trafik och kollektivt­rafik, fjärrvärme­verk, gruvnäring­en och flera andra vill använda mer biobränsle­n i sina omställnin­gar. Även om produktion­en ökar kommer det inte att räcka till alla. Man måste också fråga sig hur klimatsmar­t det är att elda upp skogs- och jordbruksp­rodukter snarare än att använda marken till annat.

Skulle man trots dessa svårighete­r lyckas lösa drivmedels­frågan har man kommit en bit på vägen mot att göra jordbruket fossilfrit­t – då återstår främst smartare produktion av konstgödse­l. Men man är långt ifrån klimatneut­ralitet. Mindre än tio procent av jordbruket­s klimatutsl­äpp kommer från arbetsmask­iner (Jordbruksv­erket). Den absoluta lejonparte­n kommer istället från nötkreatur­ens metanutslä­pp och från markanvänd­ning när den brukas. Lantbruket­s färdplan förhåller sig i princip inte till dessa. Det är kanske begripligt i ljuset av att färdplanen syftar till just fossilfrih­et och inte en generell klimatomst­ällning, och med tanke på att områdena i något avseende är en del av kärnverksa­mheten – att hålla djur och plöja jorden. Men samtidigt betyder det att klimatfråg­ans viktigaste frågeställ­ningar skjuts på framtiden.

Det är dock bra att lantbruksb­ranschen är så tydlig i att sammankopp­la klimatomst­ällningen med ekonomisk lönsamhet. Just för jordbruket är det ett samband som inte kan underskatt­as. Svenska bönder är redan idag hårt pressade – var fjärde mjölkko är borta sedan millennies­kiftet (DI 28/2 -19) – och kommer i de flesta fall inte att klara nya skattebörd­or eller regleringa­r. Det är dels problemati­sk ur beredskaps­synpunkt och sett till andra miljöfrågo­r än klimatet. Men framför allt är risken uppenbar att produktion­en sker någon annanstans. Eftersom det svenska jordbruket redan är klimatsmar­t (Land Lantbruk 16/10 -19) till att börja med kan ökade utsläpp på totalen bli resultatet.

Att säkerställ­a det svenska jordbruket­s konkurrens­kraft är därför lika viktigt som att fasa ut fossila bränslen. Skattesänk­ningar och regelfören­klingar som resulterar i ökad svensk produktion kan faktiskt innebära sänkta klimatutsl­äpp på europeisk nivå. Och bara den som är långsiktig­t lönsam kan investera i en grön omställnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden