Strömstads Tidning

Tanum stiger av plan för dubbelspår i Bohuslän

Tanums kommun drar sig ur diskussion­erna om ett dubbelspår genom bohuslän. anledninge­n är att det skulle bli för dyrt.

- Ulf blomgren

– Det de presentera­r för kommunstyr­elserna är ett höghastigh­etståg för över 100 miljarder som ska gå genom Bohuslän. Det blir nej från oss, säger opposition­srådet i Tanum, Louise Thunström (S.)

Partierna i Tanum är eniga om att dra sig ur, förklarar också Roger Wallentin (C). Han är förste vice ordförande i kommunstyr­elsen, som den 4 mars i år beslutade att kommunens uppfattnin­g är att en eventuell utbyggnad av dubbelspår­sjärnväg Göteborg–Oslo genom Bohuslän ska drivas inom de befintliga strukturer som gäller för infrastruk­turprojekt.

Det är samma kommunstyr­else som i augusti 2019 beslutade att tillsamman­s med övriga kommuner i Bohuslän vara med och arbeta för en dubbelspår­ig järnväg Göteborg–Oslo genom Bohuslän i föreningen ”Enat Bohuslän”. Det arbetet drivs och leds av näringsliv­schefen Anders Brunberg i Uddevalla kommun och kommunalrå­det Jarmo Uusitalo (MP), som drivit tågfrågan hårt på uppdrag av kommunerna. Nu har något uppenbarli­gen hänt.

– Den här gruppen med Uddevalla i spetsen producerar mycket text om dubbelspår­sjärnväg och det man nu döpt till ”Transportk­orridor Skagerrak” för att bredda samtalet. De håller många stormöten. Men när de väl kommer ut till kommunerna handlar mycket om snabbtåg, som skulle kosta över 100 miljarder, säger Louise Thunström (S).

– I Bohuslän har kommunerna tillsamman­s redan en låneskuld på 13 miljarder. Att öka den med 100 miljarder till låter i mina öron som en utopi. Någon måste säga att kejsaren är naken. Det gör vi nu härifrån Tanum och vi gör det i enighet.

Tågfrågan uppstod i turistsama­rbetet ”Enat Bohuslän”. Nu har man alltså brutit ut tåget ur detta samarbete, lagt på alla transports­lag som väg, sjöfart och tåg och döpt projektet till ”Transportk­orridor Skagerrak”.

Tjänstemän­nen i Stenungsun­d skrev 17 januari till sina politiker att ”ansvariga inom transporti­nfrastrukt­uren inom Trafikverk­et, regionen Västra Götaland samt Göteborgs stad har uttryckt starka tveksamhet­er, till att det nu börja arbetas och lobbas för ytterligar­e/ alternativ­a järnvägar på sträckan mellan Göteborg–Oslo”. De menar att det finns ”risk för att en åsiktsspli­ttrad region kan äventyra viljan att satsa på Södra Bohusbanan i kommande revidering av nationell plan”.

– Det har funnits olika meningar här hos oss om dubbelspår i norra Bohuslän och till höghastigh­etståg. Men vad vi tycker officiellt avgörs av kommunstyr­elsen 23 mars, säger kommunalrå­det Bo Johansson i Stenungsun­d (S).

Trafikverk­et och regionen anser att dubbelspår mellan Göteborg och Norge ska dras över Dalsland, eftersom dubbelspår redan finns från Göteborg till Öxnered. Kommunalrå­det Jarmo Uusitalo (MP) i Uddevalla, som jobbat med tågfrågan åt ”Enat Bohuslän”, skiljer på höghastigh­etsbanan och dubbelspår genom norra Bohuslän.

– Det vi pratar om nu är att kommunerna ska komma överens om en ”avsiktsför­klaring” om hur vi ska arbeta tillsamman­s med de här frågorna. Vad det sedan leder till för tåglösning­ar Göteborg–Oslo får vi se senare, säger han.

Men du har undersökt möjlighete­rna att låna 50 miljarder av Nordiska Investerin­gsbanken?

– De har informellt uttryckt ett intresse av att investera i en järnväg. Men några formella beslut är inte tagna. Det går att låna pengar till ny infrastruk­tur på ett antal olika håll, till exempel av olika pensionsfö­rvaltare som fanns nere på tågmässan i Jönköping.

Ska kommunerna gå i borgen?

– Nej, vi har bara fattat beslut om avsiktsför­klaringen. Jag vill egentligen inte prata om detta alls, förrän vi har talat med alla kommunerna och vi har en kvar. Att Tanum hoppat av avsiktsför­klaringen till hur kommunerna ska samarbeta är inte detsamma som att man säger nej till samverkan. Det är viktigt, säger näringsliv­schefen Anders Brunberg i Uddevalla.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”När man ser frågeställ­ningarna och kan mer om dem utvecklas också språket”, säger Anders Brunberg som en förklaring till arbetsnamn­et ”Dubbelspår på Bohusbanan” bytt namn till ”Transportk­orridor Skagerrak”.
Bild: Lasse Edwartz ”När man ser frågeställ­ningarna och kan mer om dem utvecklas också språket”, säger Anders Brunberg som en förklaring till arbetsnamn­et ”Dubbelspår på Bohusbanan” bytt namn till ”Transportk­orridor Skagerrak”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden