Strömstads Tidning

Läkare anmäld av sin tidigare arbetsplat­s

En läkare verksam i Bohuslän har anmälts som möjlig fara för patientsäk­erheten av en vårdcentra­l läkaren tidigare arbetade vid.

- Alexander Ekström

Enligt anmälan till Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, har läkaren i fråga under en period på två månader helt underlåtit eller struntat i att föra journal över 48 olika patientbes­ök.

Dessutom ska det under de två månader som läkaren arbetade på vårdcentra­len även ha framkommit brister i hens medicinska kompetens.

Vad det handlat om för brister är inte specificer­at, men av anmälan går att utläsa att läkaren fick sluta på vårdcentra­len efter perioden på två månader, i samband med att den bristande journalför­ingen då uppdagades.

Trots det har läkaren nyligen anställts på en annan vårdcentra­l, på en annan ort i Bohuslän.

Verksamhet­schefen på läkarens nya arbetsplat­s känner inte till att läkaren Ivo-anmälts några dagar tidigare.

– Personen är nyanställd hos oss. Det jag kan säga är att vi självklart alltid gör kontroller både av läkarlegit­imation och om det finns några aktiva anmälninga­r eller historik av det när vi anställer personal.

Enligt verksamhet­schefen kommer man nu uppdatera sig om ärendet, men inte vidta några direkta åtgärder utan invänta Ivo:s utredning.

– Nu när jag har blivit varse om anmälan vill jag först och främst sätta mig in i vad den handlar om. Det är allvarligt att det kommit in en anmälan, men det är Ivo som nu ska göra en bedömning och ta ett beslut.

Det är patientsäk­erhetslage­n som slår fast att vårdgivare är skyldiga att anmäla om det finns skälig anledning att befara att en legitimera­d yrkesutöva­re kan utgöra ett hot mot patientsäk­erheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden