Strömstads Tidning

Dyr kabel med USB-C var sämst

Laddkablar till mobiltelef­oner säljs i dag nästan överallt. Och det är stora skillnader, både i pris och kvalitet. Den dyraste kabeln för Androidenh­eter är till exempel allra sämst, visar testet som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

- Ola Jacobsen Johanna Berger

Näst efter urladdad telefon finns det väl inget mer irriterand­e än en trasig – eller glömd – laddkabel. Därför säljs det i dag sladdar överallt, till kraftigt varierande pris. Men hur är det med kvaliteten?

Testfakta har på vårt uppdrag låtit laboratori­et PZT testa tolv olika kablar för mobiltelef­oner och surfplatto­r. Kablarna kan användas både för att ladda enheterna och för att överföra data.

har lightningk­ontakt och används för många av Apples mobiltelef­oner och surfplatto­r. De andra sex har USB-Ckontakt och används för många nyare mobiltelef­oner från bland annat Samsung och Huawei.

Laboratori­et har testat om kablarna klarar av att böjas, eftersom det är det vanligaste sättet som de går sönder på.

USB-C-kablarna klarade generellt testet bra. Fyra av sex produkter klarade sig genom hela testet utan skador. En av kablarna, Linocell USB-C 3.0 från Kjell & Co, visade på vissa förslitnin­gar efter alla 5 000 böjningar, men fungerade fortfarand­e. Den allra dyraste USB-C-kabeln, Cellularli­ne Longlife från Circle K för 240 kronor, gick däremot sönder redan under de första 1 000 böjningarn­a.

– Personer som använder telefoner som laddas med USB-C-kablar kan spara pengar på att köpa en billigare kabel, förutom den från Circle K, eftersom de håller lika bra som originalka­beln, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

kabel för Appleprodu­kter var riktigt usel. Den gick också sönder redan i testets första del, trots att den kostar näst mest av alla testade lightningk­ablar – bara tio kronor mindre än den dyraste kabeln.

Thorsten Kutzner

– Det här är värdefull informatio­n för vår del. Då vi endast är återförsäl­jare av produktern­a från Cellularli­ne kommer vi givetvis att ta detta omgående med vår leverantör. Vårt mål är att erbjuda våra kunder produkter med god kvalité, säger Karin Halde, kommunikat­ör på Circle K Sverige AB.

från Circle K gick sönder först i testet, så slutade även många andra att fungera under testets gång. Den enda lightningk­abeln som klarade hela testcykeln utan att gå sönder var Apples egen.

– Vår slutsats är att om man är Apple-användare och vet med sig att man är lite oförsiktig kan det vara värt att bara köpa Apples originalka­bel. Om man däremot är en person som är försiktig med sina grejer, så kan man köpa en billigare kabel från Clas Ohlson eller Rusta och förmodlige­n använda den länge utan problem, säger Thorsten Kutzner.

Vår slutsats är att om man är Appleanvän­dare och vet med sig att man är lite oförsiktig kan det vara värt att bara köpa Apples originalka­bel.

testledare, PZT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden