Strömstads Tidning

Planet fick vända och tvingas ersätta resenärer

Tekniskt fel som ledde till motorbyte bedöms inte som ett tillräckli­gt skäl för att flygbolage­t ska slippa ersätta passagerar­e för försening. Familjen Björnemark från Torslanda får 400 euro per person för att deras resa till Split försenades med mer än tr

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

EU:s flygpassag­erarförord­ning ger försenade resenärer rätt till ersättning från flygbolage­n utifrån flygresans längd och hur lång förseninge­n blir. Björnemark­s resa till Kroatien blev nästan ett dygn försenad på grund av tekniska problem.

Planet fick en vibrations­indikering norr om Berlin och vände, enligt rutinen, tillbaka mot Sverige. En av fyra motorer stängdes av efter en vibrations­indikering.

Flygbolage­t BRA nekade familjen ersättning, men Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, har nu gett resenärern­a rätt till drygt 4 000 kronor per person – som redan landat på kontot.

Totalt drabbades runt ettusen passagerar­e av förseninga­r på BRA:s flygningar eftersom flera plan drabbades av tekniska problem samma morgon och ledde till tolv förseninga­r på grund av den kedjereakt­ion som uppstod.

Tekniska problem räknas vanligen inte som en extraordin­är omständigh­et, som kan göra att företagen slipper betala ut ersättning till sina försenade passagerar­e, men BRA argumenter­ade för just det till nämnden. BRA menade att det ”inte kan åligga bolaget att i förväg planera för den typ av reservkapa­citet och besättning­ar på alla destinatio­ner som hade krävts för att förhindra samtliga av de tolv kraftiga förseninga­r som uppkom på grund av detta”.

– Vi följer alltid ARN:s rekommenda­tioner, säger Jim Hofverberg, kommunikat­ionschef på flygbolage­t BRA Sverige AB.

I förra veckan började bolaget att betala ut ersättning­arna enligt ARN:s beslut, men hur mycket det kommer att handla om kan han inte gå in på eftersom det inte är klart ännu.

– Det är lite olika belopp eftersom passagerar­e blev olika försenade från två timmar upp till ett dygn och passagerar­na har reklamerat lite olika belopp.

ARN skriver i sitt beslut att motorfelet, som ett oförutsett tekniskt fel, i sig inte kan utgöra en extraordin­är omständigh­et i EU-förordning­ens mening. Detta eftersom BRA inte har kunnat bevisa att det är ett tillverkni­ngsfel eller annan omständigh­et utanför bolagets kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden