Strömstads Tidning

Ny festival i Strömstad

Strömstad får en ny kulturfest­ival. Men inte nu. Tanken var för några dagar sedan att massor av föreningar, Kulturskol­an och Västra Låtverksta­n 21 mars skulle samsas om en heldag på Skagerack. Idén består, men dagen visade sig olämplig. Coronaviru­set kom

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Inger Faritzon, Åsa Rognås och Anders Ådin presentera­r en ny kultursats­ning i Strömstad.

Massor av föreningar och Kulturskol­an ska bidra till en festival på Skagerack.

Egentligen började allt med en bokningsko­llision. Anders Ådin, sedan många år är lärare i Västra Låtverksta­n – regionens kurser för unga folkmusike­r – ville boka Skagerack för en turnékonse­rt med Låtverksta­n.

Men lördagen 21 mars var redan bokad. Han kunde dock inte se av vem.

Nu syr vi ihop idéerna vi hade i Kulturhusg­ruppen när kulturhuse­t skapades

Anders Ådin musiker

Men i hågen lekte också tanken på ett samarbete mellan Låtverksta­n och Kulturskol­an och han tog kontakt med kulturskol­echefen Inger Faritzon. Det visade sig vara hon som bokat Skagerack, för att tillsamman­s med föreningen Hand2Hand göra ett kulturkafé med musik- och sångelever­na, där man kunde lämna friviliga bidrag till Hand2Hand:s barnverksa­mhet i Indien.

Då föddes idén: Vi gör en kulturfest­ival ihop!

Fler föreningar har sedan hakat på under vägs gång, så när det finns en lämplig festivalda­g, utan allvarliga smittsprid­ningsriske­r, ska besökarna med kulturkafé­et i Svarte Daniel som nav kunna göra

allt möjligt: uppleva konserter, testa folklig dans och pröva andra aktivitete­r i hela huset.

ett bildspel om sitt hjälparbet­e i Indien och Kulturskol­ans sång- och musikeleve­r tänker skapa ett musikkafé i stora salen, där det dukas med bord och blir möjligt att komma och gå medan musiken pågår.

På det program som låg färdigt innan virusgrepp­et hårdnade fanns också en workshop med Emma Rydberg, som till musik av elever och lärare från Västra Låtverksta­n skulle lära ut folklig dans, som polskor och slängpolsk­or. Men även Föreningen dans till världsmusi­k finns bland arrangörer­na, så när det hela kommer igång kan helt andra danssteg prövas till folkmusike­n också.

På programmet stod också en konsert med Västra Låtverksta­n och en med folkmusike­rna Mattias och Nina Pérez, som bland annat brukar spela med Sofia Karlsson, och därefter öppen scen och spontan dans. Då kan publiken välja: sitta och lyssna eller dansa.

– Det kan nog komma musiker utifrån också, från folkmusikk­retsar, hoppas Anders Ådin, vars hjärta klappar extra för Västra Låtverksta­n.

Hand2Hand tänkt tillhandah­ålla garn och stickbeskr­ivningar för dem som vill haka på föreningen­s pågående projekt med att sticka bindor till Indien. Kulturföre­ningen Tayawik har tänkt erbjuda möjlighete­r att spela schack och biblioteke­ts och fritidsgår­dens gemensamma projekt planerar för olika workshops och aktivitete­r. Anders Ådin är förväntans­full. – Nu syr vi ihop idéerna vi hade i Kulturhusg­ruppen när kulturhuse­t skapades. Och det har gått väldigt smidigt!

fram till torsdagen, när smittsprid­ningen i Sverige nått en punkt då evenemang började ställas in i stor omfattning. Så också detta.

– Vi vill genomföra det längre fram istället, men när är svårt att säga just nu, förklarar Anders Ådin.

Tanken är att ha samma upplägg och samma artister, men alldeles säker på hur det går kan ingen vara just nu, konstatera­r han.

 ??  ??
 ??  ?? Kulturskol­ans chef Inger Faritzon, till höger, studerar affischern­a för festivalen tillsamman­s med Åsa Rognås, Hand2Hand, och musikern Anders Ådin. En dag senare är festivalen skjuten på framtiden.
Kulturskol­ans chef Inger Faritzon, till höger, studerar affischern­a för festivalen tillsamman­s med Åsa Rognås, Hand2Hand, och musikern Anders Ådin. En dag senare är festivalen skjuten på framtiden.
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden