Strömstads Tidning

Lyft blicken – klimatfråg­an är global

-

För mig och Moderatern­a är det självklart att se klimatutma­ningen som en global fråga som kräver internatio­nella svar. I debatten som nu rasar om Preems utbyggnads­planer är det tyvärr många som intar ett närmast klimatnati­onalistisk­t perspektiv.

Ofta hörs argument som att Preems utbyggnad måste stoppas för att de svenska klimatmåle­n ska kunna nås och i en krönika i tisdagens tidning skrev Stefan Edman om respekt för de svenska klimatmåle­n. Våra svenska klimatmål tillhör de absolut mest ambitiösa i världen men för att respektera målen räcker det inte att bara sänka de svenska utsläppen. Det handlar också om hur målen nås. Jag var M:s representa­nt när de svenska klimatmåle­n och det förstärkta svenska klimatpoli­tiska ramverket förhandlad­es fram. Då drev jag hårt och framgångsr­ikt att en grundlägga­nde princip för svensk klimatpoli­tik måste vara att våra nationella målsättnin­gar inte får nås genom ökade utsläpp utanför Sveriges gränser. För att respektera våra nationella klimatmål måste vi fråga oss om vad som händer om Preem skulle få nej. Kommer utsläppen utanför Sveriges gränser då sjunka eller stiga?

Vad vi vet är att om Preem får ja på sin tillstånds­ansökan så kommer den utökade produktion­en omfattas av EU:s handel med utsläppsrä­tter (EU ETS). Det innebär att Preems utsläpps måste inrymmas under ett redan satt tak inom EU. Ett ja till Preems utbyggnad kan alltså inte leda till totalt sätt ökade utsläpp inom EU. Vad vi också vet är att om Preem får ja på sin ansökan kommer deras produktion av förnybara drivmedel kraftigt kunna öka vilket skapar bättre förutsättn­ingar att bryta vårt fossilbero­ende liksom uppfylland­et av de skärpta miljökrave­n på fartygsbrä­nslen.

Vad som händer om Preem däremot får nej på sin ansökan är mera oklart men sannolikt är att den olja som annars skulle raffinerat­s i Lysekil istället raffineras på annat håll i världen där pris på utsläpp inte existerar och där miljölagst­iftningen är betydligt svagare än här.

En principiel­lt viktig

Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fjällbacka.

fråga i hanteringe­n av Preems ansökan är också regeringen­s agerande. Att regeringen nu överprövar mark- och miljödomst­olens beslut på politiska grunder är anmärkning­svärt och riskerar att hota domstolarn­as oberoende. Därför har vi moderater KU-anmält statsminis­ter Löfven (S) och vice statsminis­ter Lövin (MP).

Avslutning­svis vill jag instämma i Edmans uppmaning att sätta press på Preem. Det görs bäst genom höjda ambitioner internatio­nellt och konkret här hemma genom höjda ambitioner inom EU:s utsläppsha­ndel. Det sätter nämligen press inte bara på Preem utan på alla stora utsläppare i EU. Frågan om Preems utbyggnad liksom klimatfråg­an i stort är global. Därför måste vi lyfta blicken bortom Brofjorden och Sverige. För klimatets skull säger jag ja till Preems utbyggnad.

Johan Hultberg (M) Riksdagsle­damot från Fyrbodal

 ?? Bild: TT /GP ??
Bild: TT /GP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden