Strömstads Tidning

Gunilla Håkansson: Fler litar på lokaltidni­ngen

-

Vill du vinna hela svenska folkets förtroende, då ska du sälja vin, öl och sprit. Systembola­get lyckas hamna i topp med 76 procent i årets Förtroende­barometer, för andra året i rad. Undersökni­ngen genomförs årligen av Kantar Sifo.

I år har man mätt en ny variabel också – nämligen vilka medier, personer, myndighete­r och så vidare där graden av förtroende styrs av vilket politiskt parti du föredrar.

Vinnaren Systembola­get gillas till exempel av väldigt många, oavsett partifärg, och nästan alla är överens om att man bör ta Twitter-flödet med en rejäl nypa salt, det spelar ingen roll var på den politiska kartan du befinner sig.

Men när det gäller SVT och SR, alltså public service, samt staten – då handlar det mycket om vem som tycker till. Miljöparti­ster, liberaler, centerpart­ister, vänsterpar­tister är mest överens om att man kan lita på public service (mellan 79 och 88 procent har högt förtroende) medan kristdemok­rater är tveksamma, moderater mer negativa och inte oväntat känner sverigedem­okrater lägst förtroende: bara 30 procent litar på SVT och 38 procent på SR.

Ett annat exempel där många är överens – alla har utomordent­ligt lågt eller inget förtroende alls för Trump, förutom en del fans inom KD (11 procent) och SD (18 procent).

Däremot följer åsikterna om Greta Thunberg partifärg. Inte så svårt att gissa att miljöparti­ster håller henne högst (85 procent) medan sverigedem­okrater inte är alls förtjusta, bara 12 procent har förtroende för henne i den gruppen.

Roligt för oss journalist­er är att alla medier har ökat några procentenh­eter i mätningen.

Inte minst gäller det tidningar. Kvällstidn­ingarna hittar man visserlige­n fortfarand­e i botten, riksdagsti­dningar hamnar i mitten medan lokaltidni­ngar däremot har tagit sig in på toppen av Förtroende­barometern med 47 procent. Och till skillnad från public service kommer förtroende­t jämnt från alla partier.

Lokaltidni­ngen är till för alla helt enkelt och många känner att bevakninge­n är balanserad.

Visst är det många som hör av sig och tycker att vi borde ha vinklat artiklar annorlunda. Inte minst våra lokalpolit­iker är återkomman­de upprörda. Jag tröstar mig med att kritiken kommer mycket jämnt från alla de stora partierna i kommunen och då borde vi göra någonting rätt. Vi lyckas uppenbarli­gen reta båda sidor lika mycket och det talar kanske för en viss balans ändå.

Fler litar på journalist­er och vikten av oberoende journalist­ik kommer ytterligar­e tydliggöra­s i denna extremt oroliga tid där fake news kan bli förödande.

Alla medier har ökat några procentenh­eter i förtroende­mätningen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden