Strömstads Tidning

Operahus, teatrar och konserthus stänger

Operan i Oslo tillhör de kulturinst­itutioner som stänger för att hindra smittsprid­ning. Fram till påsk är all offentlig verksamhet stoppad. Det blir inga föreställn­ingar, kafé, foajé och restaurang håller stängt. För sångaren Thomas Flodin betyder det trä

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Smittriske­n på operan är stor. Vi repeterar just nu Die Meistersin­ger och är 100 sångare på scenen samtidigt Thomas Flodin

– Vi jobbar på egen hand med repertoare­n. Det har varit litet problemati­skt, för jag har inte alla noter här. Men de får skicka.

Beskedet från operan kom på onsdagen och gäller i första han veckan ut, men Thomas Flodin är beredd på att hemarbetet kommer att pågå längre.

– Jag tycker det är bra. Smittriske­n på operan är stor. Vi repeterar just nu Die Meistersin­ger och är 100 sångare på scenen samtidigt, säger Thomas Flodin.

Det betyder att man står tätt och sjunger, människor från kanske 20-30 olika länder. Möjlighete­n att skicka virus mellan sig är stor.

– Premiären är inte förrän 25 april så det är bättre så här, säger Thomas Flodin.

I Oslo har även Nationalth­eatret ställt in alla föreställn­ingar. Det gäller fram till och med 13 april. Också konserthus­et stänger, fram till 5 april. Brygga kultursal i Halden

har ställt in eller flyttat fram de konserter som skulle ha hållits fram till 4 april och Litteratur­huset i Fredriksta­d är stängt till och med 26 mars.

Göteborgso­peran planerade först att bara begränsa antalet personer i Stora salen till 500 men efter skärpta direktiv från Västra Götalandsr­egionen tog operan på torsdag eftermidda­g ytterligar­e ett steg, Nu har alla föreställn­ingar och guidade turer i Stora salen, Lilla salen och foajén i operahuset i Göteborg ställts in till och med 25 mars. Detsamma gäller Skövdescen­en och operans turnéer. Biljettkas­san och lunchresta­urangen skulle enligt besked på torsdagen hållas öppna tills vidare.

Göteborgs Stadsteate­r och Backa Teater stängde under torsdagen med omedelbar verkan, sedan en medarbetar­e konstatera­ts smittad av coronaviru­set. Konserthus­et i Göteborg har ställt in konsertern­a fram till 3 april.

Även Bohusläns Museum har ställt in alla aktivitete­r, i första hand nästa vecka ut. På Gerlesborg­sskolan är fredagens konsert inställd.

Föreställn­ingar av alla slag ställs in på löpande band och den som har tänkt besöka något kultureven­emang den närmsta tiden gör klokt i att kontroller­a om det verkligen blir av innan man ger sig iväg.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Thomas Flodin ingår i Oslooperan­s kör. Nu sjunger han hemifrån.
Bild: Thomas Bennelind Thomas Flodin ingår i Oslooperan­s kör. Nu sjunger han hemifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden