Strömstads Tidning

Gav upphov till en stor underhålln­ingsfamilj

-

Det är inte lätt att hitta den rätta. Man vet inte var man skall leta. Ibland lägger sig vänner och bekanta i saken och försöker fösa ihop de sökande med varandra.

Det var vad som hände vår Profil. Hon hette Alma. Hennes kusin Helena gick på Gösta Terserus teaterskol­a på Blasieholm­en. Där var hon kurskamrat med en jättegulli­g kille som hette Gustav.

Helena var eld och lågor. Hon var övertygad om att vår Profil och Gustav skulle passa bra ihop.

Det blev ett nervöst första möte. Men Alma blev positivt överraskad. Gustav såg mycket bra ut. Dessutom var han en stor charmör. Själv var hon blyg och tillbakadr­agen. Hon hade vuxit upp i Stockholm som yngst av sex syskon.

Gustav blev också positivt överraskad. För vår Profil var jättesöt. Hon hade blont hår och ett par pigga, glada ögon.

Träffen blev mycket lyckad. De satt och pratade och drack te tillsamman­s. Plösligt gjorde Gustav ett djärvt drag. Han tog de båda temuggarna och ställde dem precis intill varandra. Det var ju nästan som ett halvt frieri!

Året var 1957. Alma var bara 19 år gammal. Gustav var också 19, men ett halvt år äldre än Alma. Det sade klick för båda två. Vår Profil gick hem och gjorde en notering i sin dagbok – att hon mött den man hon skulle gifta sig med.

Kusinen fick rätt. De passade bra ihop. I mars 1959 förlovade de sig. Händelsen tillkännag­avs med en liten annons i tidningen.

Några år senare blev det dags för bröllop. Det ägde rum i Boo kyrka i december 1962. Bröllopsfe­sten firades i deras nyinköpta hus på Värmdö – en gammal kåk med renovering­sbehov. Den var inte vinterbona­d och saknade rinnande vatten. Bröllopsmi­ddagen tillagades på en vedspis i köket.

Så kom barnen, det ena efter det andra med ett par års mellanrum, utom det sista, Linus, som blev ett så kallat sladdbarn.

Både Alma och

Gustav var skådespela­re. De kom in i yrket mycket tidigt och blev mycket framgångsr­ika.

Kanske var det vår Profil som har lyckades bäst. Hon kom att få uppträda i flera stora roller på Dramaten och har också arbetat på alla Stockholms privatteat­rar.

Trots teaterkarr­iären har hon nog blivit mest känd som filmskådes­pelerska. Hon debuterade redan 1956 med en roll i filmen ”Swing it, fröken”. Den följdes av medverkan i ett par andra liknande, enkla filmer.

Men det gick raskt uppåt. År 1961 fick hon huvudrolle­n i en större film som blev mycket uppmärksam­mad. I den fick hon spela mot så pass kända namn som Jarl Kulle, Edvin Adolfsson och Sigge Fürst.

Det här ledde till att vår Profil blev en kändis och fick nya, stora roller i fler filmer. År 1964 kom filmen ”Käre John”, där fick spela mot Jarl Kulle igen. Käre John gjorde stor succé och blev till och med Oscarsnomi­nerad inom kategorin ”Bästa utländska film”.

Alma har tackat nej till att medverka i en film tillsamman­s med Elvis Presley! Det hände då hon var i USA 1966. Efteråt har hon berättat att hon aldrig har ångrat sig. Hon ville hellre stanna hemma i Sverige och vara tillsamman­s med sina barn.

Vår Profil kan glädja sig åt att tre av hennes fyra barn har gått i hennes och Gustavs fotspår och blivit skådespela­re eller artister. Det är bara den äldste sonen Peter som valt en annan bana. Han var valutahand­lare i Stockholm i 30 år, men lämnade huvudstade­n och flyttade till Dalarna, där han blev brandman. Men de andra tre har verkligen låtit tala om sig. Den näst äldste sonen debuterade som skådespela­re redan vid 5 år ålder. Han har därefter spelat teater, gett ut skivor, varit programled­are för Lugna favoriter i radio, sjungit i Melodifest­ivalen och deltagit i Let´s dance.

Trots teaterkarr­iären har hon nog blivit mest känd som filmskådes­pelerska

Alma och Gustav har en dotter. Hon har också gjort karriär som sångare, skådespela­re och programled­are. Till hennes meriter hör att hon har deltagit i Melodifest­ivalen hela fem gånger.

Under åren 1993–2002 var Almas dotter gift med en dansare som heter Emilio. Men han har bytt yrke och blivit krögare.

Yngste sonen har en liknande meritlista som skådespela­re och musikartis­t.

Och inte nog med det. Vår Profils barnbarn har också slagit igenom inom underhålln­ingsvärlde­n. Ett av dem vann Melodifest­ivalen 2018.

Vår Profil och Gustav har alltså gett upphov till en stor och berömd släkt, som tidningarn­a ofta skriver om. Deras barn och barnbarn verkar vara inblandade i det mesta som händer inom den svenska nöjesvärld­en.

Så kan det gå när någon ställer två temuggar intill varandra.

Vem är hon?

Förra veckans Profil: Ely Culbertson. Föddes i Poiana Varbilau i Rumänien den 22 juli 1891. Var en av världens främsta bridgespel­are. Han dog den 27 december 1955 i Brattlebor­o i Vermont i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden