Strömstads Tidning

Böcker som ger hopp även i de mörka stunderna

Lena Vallsten ger oss veckans boktips. Hon väljer – lämpligt nog i coronartid­er – en författare, vars böcker ger henne tillförsik­t även dagar då nyheterna är allt annat än positiva:

- Lena Vallsten

segla med sina båtar nära mannens stuga. Året är 1914, platsen är Scillyöarn­a utanför Storbritan­niens sydvästra spets och det stora kriget närmar sig. Efteråt, när Gracey som gammal tänker på den utstötte mannen, den öde ön och den strandade valen, står det klart för henne att det är i de mest utsatta ögonblicke­n undren kan ske.

Michael Morpurgo är en av Englands mest framståend­e barn- och ungdomsbok­sförfattar­e med en rad fängslande äventyrsbe­rättelser bakom sig. Handlingen i böckerna har ofta kopplingar till 1900-talets stora krig, till exempel Warhorse, Kensukes rike och Lyssna till månen. Vänskapen mellan människor och djur är viktiga. Mystik och folktro bidrar till spänningen.

Under högläsning av de här böckerna har jag delat starka läsuppleve­lser med mina barn. Nu, när de är vuxna, kan Morpurgos skildringa­r få mig att känna tillförsik­t en dag när nyheterna på radion är allt annat än positiva. De visar så tydligt att det finns hopp även i de mörkaste stunderna, att vidsynthet leder längre än intolerans och att vi människor har förmåga att bejaka det goda inom oss själva.

Under högläsning av de här böckerna har jag delat starka läsuppleve­lser med mina barn

Lena Vallsten biblioteka­rie

 ?? Biblioteka­rier som skriver boktips. Linda Oderbrant, Lise-Lotte Arnäs (sittande), samt från vänster Terhiä Voionmaa, Gunilla Sandin, Eva Danielsson, Eva Bejhed, Lena Vallsten. ??
Biblioteka­rier som skriver boktips. Linda Oderbrant, Lise-Lotte Arnäs (sittande), samt från vänster Terhiä Voionmaa, Gunilla Sandin, Eva Danielsson, Eva Bejhed, Lena Vallsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden