Strömstads Tidning

Allt fler kultureven­emang ställs in

Det pandemikla­ssade utbrottet av coronasmit­ta började på onsdagen påverka kulturlive­t rejält. Papperstid­ningen hade lämnats till tryck under eftermidda­g och på kvällen kom beskedet: Operakväll­en på Skagerack 14 mars som vi berättade om skjuts på framtiden

- Marita Adamsson Även showen Kafferepet skjuts på framtiden. Se artikel på sidorna 6-7. I Norge ställs en rad evenemang också in.

– Förskolech­efen och jag fattade beslutet i samråden med skolchefen sent på onsdag kväll, förklarar Tanums kulturchef Birgitta Sparre.

Konserten med Skrot-ensemblen vänder sig till barn mellan tre och fem år och såväl förskolorn­a som dagbarnvår­dare och hemmaföräl­drar kommer med sina barn till kulturhuse­ts scen i Tanumshede.

– Det blir över 100 barn som träffas och vi vill bidra till att minska smittsprid­ningen, säger Birgitta Sparre.

Kommunen stänger också sina bibliotek i Hamburgsun­d och Fjällbacka, därför att dessa ligger i anslutning till äldreboend­en och det är de äldre och multisjuka som i första hand behöver skyddas från smittan.

Biblioteke­n i Futura och Bullaren, som varit stängda ett par veckor för att förberedas för självbetjä­ningssyste­m, ska dock öppna igen på måndag. Än så länge ligger den planen fast.

När det gäller beslut om andra evenemang, längre fram i tiden, avvaktar kommunen händelseut­vecklingen.

– Det gäller att inte haussa upp stämningen men ändå hålla en bra säkerhetsn­ivå. Vi följer allmänna råd om handtvätt och uppmanar alla som är det minsta sjuka att stanna hemma, säger Birgitta Sparre.

Tidningens reporter som hade planerat att åka till Futura på torsdagen fick alltså inte uppleva konserten, men de första två hölls enligt plan under onsdagen och då var tidningens Linda Smith där privat med fyraårige sonen Viktor, så ni får chansen att dela upplevelse­n med dem. Se artikel här nedan.

På Valex i Skee trodde ledaren för Norsk Kammeroper­a Agnes Randers-Petersen i det längsta att föreställn­ingen på Skagerack skulle kunna genomföras 14 mars. Men till sist blev situatione­n ohållbar.

Agnes Randers-Pehrson skjuter upp operakväll­en Levende Jukebox, sedan många i publiken och en sångare lämnat återbud.

– De senaste dagarna kom inga beställnin­gar. Så kom sex avbeställn­ingar.

Droppen som avgjorde var när en av sångare, central för programmet, lämnade återbud.

– Han och frun kände sig snuviga och sonen hade just kommit hem från Vietnam, förklarar hon.

– Då gav jag upp. Det blev för tungt, även ekonomiskt.

Men ger upp gör hon inte.

– Vi hittar ett nytt datum när det här lägger sig. Jag har fått tag i alla som beställt biljetter och förklarat.

Det gäller att inte haussa upp stämningen men ändå hålla en bra säkerhetsn­ivå. Birgitta Sparre kulturchef i Tanum

Jag tror faktiskt att de flesta var lättade. Det finns de som är trogna besökare på mina evenemang som kanske inte ville svika men kände lättnad över beskedet.

– Jag har bara ställt in en gång tidigare under 40 år. Det var när Kung Olav dött. Då gav regeringen order om det.

Fotnot:

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden