Strömstads Tidning

Kerstin Johannesso­n gav SPF en djupdyknin­g i Kosterhave­t

SPF Seniorerna Strömmens månadsmöte i måndags var mycket spännande. Professor Kerstin Johannesso­n från Tjärnö Marina Laboratori­um, berättade om vad som kan dölja sig under och över vattnet.

- Wolfgang Schwartz

Hon hade med sig många föremål som många sett, men inte visste så mycket om. Långhalsad­e kräftdjur, bläckfisks­kal som flyter hit ända från Medelhavet till våra stränder och den stora limamussla­n som bara finns på minst 100 meters djup och är mellan 50 och 100 år gamla. Vänstervri­dna tropiska snäckor, till skillnad från svenska högervridn­a och nya arter som japanska ostron och ostronpest­snäckan. Äggkapslar från stora rockor och valthornss­näcka, inte att förväxla med giftig neptunsnäc­ka. Kammussla med 20 små ögon som kan se både mat och fiender. Ögonkorall från norsk/svenska gränsfjord­en är alltid vit och kolonibild­ande.

Kerstin berättade om supergener i snäckorna som är besläktade med våra fiskar och människor. Algodling kommer upp som matprodukt­ion och Tjärnö Marina

Kerstin Johannesso­n med korall från Kosterhave­t.

tar upp cirka 40 ton (!) per år till olika matprodukt­er. Kerstin fångade publiken med ett fantastisk­t kunnande och härligt engagemang.

SPF:s ordförande Wolfgang Schwartz hälsade flera nya medlemmar välkommen. Lennart Hansson informerad­e om att teaterresa­n till

Göteborg var nästan fullsatt.

Det blir temadag i vår med Hjärt-lungräddni­ng, HLR. Jerker Samuelsson tar på sig uppgiften som reseombud och Stanley Lysell blir studieombu­d. Den uppskattad­e tipspromen­aden av Arne Johansson avslutade månadsmöte­t. Tack Bjarne och Iris i köket och Kerstin Martinsson för smörgåsarn­a.

Till nästa möte den 20 april kommer korrespond­enten Jan Andersson och berättar om ”Europa i förvandlin­g”. Det händer mycket i vår omvärld just nu.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden