Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Falska rykten och försök att utnyttja oron kan bli farligare än själva viruset

-

Det går svindlande fort. Jag skriver om kultureven­emang på gång ena stunden, att de ställs in i nästa. Besluten är både enkla och svåra. Å ena sidan är det givetvis tråkigt att ställa in det man jobbat för, slitit med, satsat tid och pengar i. Å andra sidan, inte vill man leva med oron att man startat en kedja av smitta – eller ”bara” förorsakat en enda person svår sjukdom.

”Vi vill ta samhällsan­svar”, sa därför Nina och Bosse Markendahl och Peter Dafteryd, när de började ringa runt till 600 personer som redan köpt biljetter till showen Kafferepet, för att säga att de skjuter den på framtiden. Till i höst eller när det nu har lugnat ner sig. De vet vad de talar om: en ambulanssj­ukskötersk­a, en intensivvå­rdssjukskö­terska, en säkerhetss­amordnare. Beslutet är rakt och begripligt. Publiken respektera­r det. Och ledaren för Norsk Kammeroper­a Agnes Randers-Pehrson säger att flera som bokat biljett nog drog en lättnadens suck när de fick beskedet att hon skjuter upp sin operakväll på Skagerack: De som troget brukar gå på hennes föreställn­ingar men nu var olustiga inför folksamlin­gar slapp känna sig som svikare.

Så långt är allt begripligt och helt okej. Men långtifrån allt i coronacirk­usens virvlar är det. Nina Markendahl­s historia från Facebook gör mig både ledsen och rasande: Hon arbetar på Kalnes sjukhus och när sjukhusled­ningen där haft informatio­nsmöte med personalen gjorde hon en sammanfatt­ning av råd och upplysning­ar och lade ut på Facebook.

Suget efter kunskap var uppenbart: Inlägget delades på något dygn 14 000 gånger och många hörde av sig, med tack och lättnad – ett av hennes budskap var att vården har kompetens och erfarenhet nog att klara detta. ”Men sedan kom hatet”, säger hon och beskriver beskyllnin­gar för att ljuga i avsikt att skapa kaos. Det blev för mycket och till sist tog hon bort inlägget.

Vem, undrar jag, är det som vill skapa kaos – om inte de som ger sig på saklig informatio­n? ”Mörka krafter utnyttjar folks oro”, säger Peter Dafteryd.

Ja, när människor är rädda är det lätt att späda på oron, stegra den till panik. Finns det dessutom, som nu, en sorts rörelse i samhället där grupper inte litar på något som luktar ”etablissem­ang”, misstror myndighete­r och politiker och hellre delar uppseendev­äckande och kanske litet kittlande påståenden om dunkla drivkrafte­r, så ligger fältet öppet för konspirati­onsteorier och allehanda rykten.

Tro inte på allt som sägs, vill man skrika. Var gärna kritisk mot myndighete­rna men kolla åtminstone vad det finns för argument och vem som är avsändaren till olika påståenden. Jag vill helst inte tro det, men det går inte att blunda för att alla möjliga falska påståenden skickas ut, med berått mod eller i oförstånd.

Berått mod handlade det uppenbarli­gen om i torsdags, när en manipulera­d artikel började delas i sociala medier. Den basunerade ut att Agnebergss­kolan i Uddevalla var drabbad av coronasmit­ta och kunde väntas bli stängd. Artikeln såg ut att vara från Bohuslänin­gen, men bara delar av den var autentisk. Det här med Agneberg var inte sant (även om det mycket väl kan bli det). Någon hade alltså stulit tidningens utformning, text och trovärdigh­et för att skrämma upp folk.

Detta sker i ett läge när många kan förväntas bli sjuka. När skolor, sjukhus, äldreomsor­g och andra viktiga samhällsfu­nktioner kan få svårt att fungera på grund av sjukskrivn­ingar. När vissa kommer att bli så allvarligt sjuka att de behöver sjukhusvår­d, en del av dem intensivvå­rd. När det kommer att inträffa dödsfall. Det är en situation när vi behöver sluta oss samman och hjälpas åt – absolut inte ett tillfälle när man ska sprida rykten, attackera varandra eller försöka utnyttja situatione­n för egen vinning.

Den 10 mars meddelade Blocket att det införs nya regler: ”På grund av det uppdaterad­e läget rörande coronaviru­set har vi därför nu tagit beslutet att inte längre tillåta annonser rörande munskydd samt handsprit samt liknande produkter.” Orsak: Blocket vill ”undvika skenande prissättni­ng” efter att ha sett tendenser till utbud av handsprit till ockerprise­r. Samtidigt kunde vår utsända reporter konstatera att samtliga tre apotek i Strömstads tätort hade helt slut på handsprit.

Det är skrämmande, upprörande och fullständi­gt vanvettigt att försöka sko sig på människors oro och utsatthet. Är det någon gång det behövs sans, solidarite­t och sammanhåll­ning så är det nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden