Strömstads Tidning

Så förbereder sig Strömstad för ett coronautbr­ott

Strömstads kommun har etablerat en krislednin­gsgrupp som träder i kraft om coronasmit­tan når Strömstad. Det berättar kommunens säkerhetss­amordnare Peter Dafteryd, som än så länge inte känner till att någon i Strömstad blivit smittad.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nyheter:

Kommunen har tillsatt en krislednin­gsgrupp och har pekat ut de viktigaste verksamhet­erna som måste upprätthål­las. Även gränshande­ln, hotellen och kulturen påverkas av oron.

Peter Dafteryd, kommunens säkerhetss­amordnare, och Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Strömstad, välkomnar oss på Stadshuset utan att ta i hand.

– Vårt mål just nu är att begränsa smittsprid­ningen. Det handlar om att man ska stanna hemma från jobbet om man känner sig dålig, undvika folksamlin­gar och undvika att ta i hand, säger Lena Olsson.

Kommunen har regelbundn­a möten över Skype med länsstyrel­sen och Smittskydd­et i Västra Götaland där man uppdaterar sig på den senaste händelseut­vecklingen. Kommunen har tagit fram och uppdaterat pandemipla­nerna från svininflue­nsan kring 2009.

– Det är en checklista där vi identifier­ar vilka verksamhet­er som har högsta prioritet och som kommunen måste hålla igång, säger Peter Dafteryd.

Vilka rör det sig om?

– Det är hemtjänst, hemsjukvår­d, särskilda boenden, räddningst­jänst och vattenförs­örjning. Förskolan är också högt prioritera­d, och de funktionsh­indrade som har personliga assistente­r.

Kommunen har med anledning av coronahote­t etablerat en så kallad ”grön stab”, det vill säga en krislednin­gsgrupp. Den består av kommundire­ktören, säkerhetsa­nsvarige Peter Dafteryd och kommunikat­ionschefen Maria Kvarnbäck, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska Lena Olsson, samt HR-chef Karin Mellberg Jansson. Finns det några fall av coronasmit­tade i Strömstad ännu, som ni känner till?

– Inte vad vi fått kännedom om, säger Peter Dafteryd.

Får ni reda på det om det blir så?

– Inte säkert. Smittskydd­et placerar i så fall folk i karantän i hemmet. Är det en elev i skolan, en anställd vid kommunen eller en boende på till exempel våra äldreboend­en så får vi veta det. Men inte annars, säger Lena Olsson.

I Norge beslutade man på torsdagen att hålla alla skolor stängda.

Kommunens säkerhetss­amordnare Peter Dafteryd och medicinskt ansvarig sjuksköter­ska Lena Olsson.

I Sverige har man ännu inte tagit något sådant beslut.

– Om det kommer sådana direktiv är vi beredda på det, säger Peter Dafteryd.

Kommunen har två utgångspun­kter inför ett möjligt coronautbr­ott, säger han.

– Dels handlar det om att minska smittsprid­ningen och värna riskgruppe­rna, framför allt de äldre. Dels har vi en utmaning, om vi får en stor sjukfrånva­ro, att bemanna våra prioritera­de verksamhet­er.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden