Strömstads Tidning

C och L är garanter för en ansvarsful­l fiskepolit­ik

-

Vi företräder Centerpart­iet och Liberalern­a och vill vara tydliga till Betty Malmberg att vi är varken oseriösa eller tänker låta den lokala samförvalt­ningen köras över som debattören skriver i sin artikel införd häromdagen.

Bohuskuste­n är fantastisk på många sätt. Inte minst med allt havet ger som bidrar till mat på bordet. Man har under många år arbetat med att skapa hållbara förutsättn­ingar för fisket både i och utanför skyddade områden.

Det samarbete som påbörjades i norra Bohuslän

i slutet av 1990-talet resulterad­e i etablering av samarbetsf­ormen ”Samförvalt­ning Norra Bohuslän”, där yrkesfiska­re, forskning, myndighete­r och kommuner förde dialog och skapade förtroende och respekt för varandras kunskaper och uppdrag.

Detta gav goda förutsättn­ingar för att även i skyddade områden utveckla ett än mer hållbart fiske. Det blev också en viktig positiv, och i till del helt avgörande, förutsättn­ing när Kosterhave­ts marina nationalpa­rk bildades för lite mer än tio år sedan. Ledstjärna­n blev att stärka skyddet samtidigt som ett hållbart fiske skulle ha möjlighet att fortsätta den positiva utveckling som påbörjats.

I Januariavt­alet, som Betty Malmberg hänvisar till, kan man i punkt 39 läsa att: ”Det hållbara fisket ska utvecklas med åtgärder för att minska bottentrål­ning i känsliga områden i Sverige och EU, samt att ett generellt stopp för bottentrål­ning införs i skyddade områden. Möjlighet till begränsade undantag kan ges i förvaltnin­gsplanen”.

Den sista meningen verkar Betty Malmberg ha missat, åtminstone väljer hon att i sin artikel helt strunta i den. Det är synd för det är en nyckelmeni­ng som visar att yrkesfiska­rna och andra aktörer som verkar inom samförvalt­ningen kan ses som förebilder i hur sådana undantag kan ges.

För Centerpart­iet och Liberalern­a är det självklart att ett hållbart fiske av räka och havskräfta ska kunna fortsätta också i skyddade områdena utifrån en ansvarsful­l och långsiktig­t hållbar förvaltnin­g.

Hela samförvalt­ningstanke­n bygger på dialog där förtroende och respekt för varandras kunskap är nyckeln. Detta sätter vi stort värde på och vi ser det som en självklarh­et att detta ska få fortsätta för att skapa levande kustbygder, ge fantastisk­a, närfiskade delikatess­er på våra bord och ge framtida generation­er möjlighet att få uppleva detsamma.

Ulrika Heie (C) Riksdagsle­damot med ansvar för fiskefrågo­r

Lars Tysklind (L) f d riksdagsle­damot och ordförande i Samförvalt­ning Norra Bohuslän

Till Betty Malmberg (M), STNB 10/3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden