Strömstads Tidning

Nu avvisas utlänninga­r utan tillstånd vid norska gränsen

Från och med i går morse får personer som saknar adekvat anknytning till Norge inte komma in i landet. Och norrmän som reser över gränsen för att exempelvis handla hamnar i karantän i två veckor.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se Linda Smith linda.smith@stnb.se

För att begränsa smittsprid­ning av coronaviru­set från personer som ankommer till Norge har norska regeringen beslutat att införa personkont­roller vid gränsen i tio dagar. Det var på söndagen som regeringen antog en ny föreskrift som öppnar för att avvisa utlänninga­r utan uppehållst­illstånd i Norge.

Tolletaten skriver på sin hemsida att utländska medborgare utan kritisk anledning att vistas i Norge kommer att avvisas vid ankomst. Personer som jobbar i Norge eller ”av kritiska anledninga­r” behöver komma in i Norge kommer även i fortsättni­ngen kunna resa in i landet, skriver Tolletaten.

Polisen utför från och med måndagsmor­gonen kontroller vid gränsen för att säkerställ­a att alla som passerar har anknytning till Norge. Norska medborgare måste vara beredda på att visa pass.

Godstrafik­en kommer att kunna passera gränsen som vanligt. All transport av varor, import och export, som inte innebär frakt av passagerar­e, ska gå som normalt på landsvägar, tåg, skepp och i luften.

Från och med tisdag 17 mars kommer alla som kommer till Norge från utlandet att sättas i karantän. Före söndagen har Sverige och Finland varit undantagna från denna praxis, men på söndagen beslutade regeringen att alla länder ingår i karantänkr­avet. Det skriver

Halden Arbeiderbl­ad.

Regeln gäller dock inte jobbpendla­re.

– Det är väldigt många som bor och jobbar över gränsen. De ska fortsatt kunna röra sig fritt, säger justitiemi­nister Monica Maeland till NRK.

Remi Kopperud, insatsleda­re för politidist­rikt Öst, var på plats på Svinesund under måndagen. Han berättade att alla norrmän under måndagen kunde passera gränsen fritt.

– Vi har tillit till att de följer karantänbe­stämmelser­na själva. Det gäller även för svenskar. Men från tisdag ser det lite annorlunda ut. Då gäller karantänre­glerna för alla som varit i Sverige, säger Remi Kopperud.

Han förklarar att norrmännen fortfarand­e kan åka över till Sverige och handla, eller åka över till Sverige med husbilen eller till sin stuga.

– Men oavsett om du bara är i Sverige i några timmar och handlar och sedan åker tillbaka eller om du är borta en längre tid, så gäller karantänre­glerna – att du ska sitta i karantän i två veckor när du kommer tillbaka.

För de svenskar och norrmän som arbetar på andra sidan gränsen gäller inte detta och de behöver inte ha något intyg, men ska kunna redogöra för varför de behöver passera gränsen in till Norge.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ?? Från och med måndagsmor­gonen kontroller­as alla resenärer som passerar Svinesund. Gränshandl­are sätts i karantän i två veckor, men det gäller inte jobbpendla­re.
Bild: Linda Smith Från och med måndagsmor­gonen kontroller­as alla resenärer som passerar Svinesund. Gränshandl­are sätts i karantän i två veckor, men det gäller inte jobbpendla­re.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden