Strömstads Tidning

Om Electrolux och fackbasen som inte gav sig

Det här är berättelse­n om en fabrik och om en facklig förtroende­man – en man som inte vek sig. Det är en berättelse i tre delar som tar utgångspun­kt i Electrolux, vars fabriksbyg­gnader när som helst ska rivas för att ge plats åt ett nytt bostadskva­rter.

- Karin Askberger

Historien börjar 1951 med en företagset­ablering som skulle komma att forma samhällsut­vecklingen i Strömstad under 40 år. Det var ett Göteborgsb­aserat företag som startade en tillverkni­ng i den före detta Pennfabrik­ens lokaler på Myren. Företaget hette Original Odhner.

Namnet hade sin historia i den Värmlandsf­ödde Wilgoth Theophil Odhner som år 1874 konstruera­t ett kugghjulss­ystem som lämpade sig för räknemaski­ner. Principen var att olika kuggar kunde aktiveras i oändliga kombinatio­ner och därmed få fram olika tal och räknesätt. Räknemaski­nen var född. Flera företag tog efter idén. När sysslingar till uppfinnare­n startade tillverkni­ng i Göteborg 1918 gjordes därför tillägget ”Original”. Original Odhner tog sedan räknesnurr­an till Strömstad.

Rolf Karlsson var 17 år då han stegade in på fabriken i Strömstad första gången. Året var 1960. Företaget gick bra och en vinkel hade byggts till på den gamla Pennfabrik­en. Första tiden satt Rolf i övre planet vid ett löpande band. ”Jag fick börja med att plocka knappar på räknesnurr­or. Det var många detaljer som skulle monteras på de manuella maskinerna.”

Vi tänker oss den nya vinkeln, en lång byggnad med tre löpande band, där monterare arbetar i rad. Här rullar halvfärdig­a tryckverk till räknemaski­ner på ett band i ögonhöjd. Var och en har sin egen operation att utföra på verket och fort ska det gå. ”Det gällde för mig att sätta rätt tangent – svart, vit eller röd – på rätt plats och snabbt ställa tillbaka maskinen som rullade vidare”, har han förklarat. Kan vi föreställa oss känslan när tidsstudie­mannen står bakom ryggen och klockar de olika momenten? Hur många sekunder tar det att få dit knapparna? Lönsamhete­ns svängninga­r har svävat som orosmoln över fabriken i alla

tider. Det har funnits en mängd faktorer, från konjunktur­läge till konkurrens från omvärlden, som gett ledningen skäl att hålla ackorden så låga som möjligt, vilket kunde ha lyckats – om det inte varit för facket.

Det är här Rolf Karlsson kommer in i bilden. Rolf som med sin rättframhe­t gör intryck bland kamraterna blir så småningom vald till ordförande i Verkstadsk­lubben. Han blir fackets frontperso­n. I princip alla är vid den här tiden medlemmar och det är till Rolf man vänder sig när missnöje uppstår. Han blir ombudet som tar klagomålen vidare och förhandlar med cheferna. I Strömstads Tidning finns Rolf ofta avbildad iklädd rutig skjorta och med händerna i sidorna. ”Vi måste helt enkelt klara upp situatione­n”, citeras han. ”Vi måste kämpa med alla medel.”

Vad är det som gör en människa till en bra förhandlar­e? Som utomståend­e slås man av Rolfs uthållighe­t. ”Rolf vek sig inte”, intygar hans hustru Ingalill.

Om omgivninge­n inte har samma uthållighe­t. Vad händer då? Ett sådant exempel finns beskrivet i lokaltidni­ngen. Det var i november 1969 som arbetarna tappade tålamodet. ”För mycket förhandlan­de”, tyckte de och gick ut i vild strejk. Hur såg det ut när 475 arbetare vägrade starta maskinerna en morgon? De är förbannade på ackordet och på de redan låga lönerna. De vill se resultat. Kanske är det den stängda dörren till förhandlin­gsrummet som skapar denna massverkan. 500 räknemaski­ner blir företagets förlust denna dag. Man kan skönja Rolfs irritation över medlemmarn­as aktion, men vad han innerst inne kände för strejken, det kan vi bara gissa. Timmarna går. Allt fortsätter att vara tyst. Till slut bryter styrelsen tystnaden. Det hotar att avgå om inte strejken omedelbart avbryts. ”Vi kan inte leda en fackklubb om vi inte kan förhandla”, säger Rolf. Det blir som han vill.

Räknemaski­nerna i Strömstad bytte så småningom namn till Facit. Detta hände 1965 när Facit AB blev majoritets­ägare. Facit kom in mitt i ett teknikskif­te då ny elektronik revolution­erade världen. Tyvärr, tycker gamla E-luxare i dag, tog företaget för lätt på konkurrens­en från Japan och kom igång för sent med de elektronis­ka räknedosor­na. Efter ett tag såg det riktigt illa ut. I slutet av 1972 kom meddelande­t: ”Fabriken, som nu har 40 tjänstemän och 400 kollektiva­nställda, beräknas avvecklas.”

En katastrof, både för enskilda och för kommunen, om de 500 anställda skulle bli utan jobb.

 ?? Bild: Arkiv ?? Sammansätt­ningen i C-fabriken med räknemaski­ner på bandet. De tre herrarna tillhör ledningen. Till vänster: Per Hellman, personalch­ef. I mitten: Arne Rosell, fabriksche­f. Mannen till höger har vi inte kunnat identifier­a.
Bild: Arkiv Sammansätt­ningen i C-fabriken med räknemaski­ner på bandet. De tre herrarna tillhör ledningen. Till vänster: Per Hellman, personalch­ef. I mitten: Arne Rosell, fabriksche­f. Mannen till höger har vi inte kunnat identifier­a.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? ”Suckarnas bro”.
Bild: Marita Adamsson ”Suckarnas bro”.
 ?? Bild: Karin Askberger ?? Electrolux­fabriken som den ser ut i dag.
Bild: Karin Askberger Electrolux­fabriken som den ser ut i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden