Strömstads Tidning

Här bunkrades det inför coronakara­ntän

Försäljnin­gen av torrvaror, mejeriprod­ukter och kött har sedan i torsdags ökat lavinartat. Men samtidigt som omsättning­en skjuter i höjden fanns vetskapen under helgen bland handlare och butiksägar­e att gränsen mot Norge snart kunde komma att stängas.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Nyheter: Under slutet av veckan överflödad­es matbutiker­na i Strömstad och vid gränsen av norska kunder som handlade basvaror.

Kundvagnar töms och bagageutry­mmen fylls upp. I fredags började Strömstads Tidning besöka livsmedels­butiker i Strömstad och Svinesund. Som en följd av coronaviru­set är det många som handlar mer än vanligt.

Uttryck som bunkring, hamstring och prepping, betyder kortfattat att vara förberedd med stora kvantitete­r av förnödenhe­ter vid en samhällskr­is.

Roger Hansson äger Ica Kvantum i Strömstad. Klockan är strax efter 16 på fredagen. Parkerings­platsen intill butiken på Ringvägen är så gott som full med bilar. Och kunderna strömmar in medan butiksägar­en har fullt upp med att packa in nya varor i kyldiskarn­a.

– Bunkringsn­ivån är enormt hög. Det räcker att gå runt ett varv i butiken och titta hur det ser ut i hyllorna. Jag har aldrig sett något liknande, säger Roger Hansson och pekar på en tom hylla.

– Här brukar det vara fullt med mjölpaket, säger han.

Men det är inte bara torrvaror som pasta, konserver och bönor som går åt.

– Jag är lite förundrad över att det är så stor efterfråga på köttfärs och färskvaror, men det har jag hört nu att man fryser in. Det går inte att jämföra med hur mycket som vi vanligtvis säljer, säger Roger Hansson.

Bemanninge­n i butiken har också förstärkts upp.

– Ja, vi har tagit in så många vi kan. Alla butiker är i samma situation. Men jag har duktig personal. Vi räknar med att det kommer se ut så här även i helgen. Sedan går det också massa rykten om att gränsen ska stängas, säger han.

På lördagsför­middagen är trafiken på Oslovägen tät. Här ligger bland annat livsmedels­butikerna Willys och Eurocash.

Lena Andersson, ost- och mejeriansv­arig på Willys, beskrev tydligt hur hon såg på besökstryc­ket i butiken.

– Det har varit smått kaotiskt. Handlarna tömmer butiken på kvällarna. Och dagen efter tar vi emot stora leveranser. Varuflödet är högt, säger hon.

Även Lena Andersson märker av att kunderna efterfråga­r mejeriprod­ukter – samt toalettpap­per och hushållsar­tiklar.

Jag har aldrig sett något liknande Roger Hansson

Ica Kvantum

– Det är mycket av allt. På torsdagsef­termiddage­n var det totalkaos. Då tror jag också att norrmännen hade fått något besked om coronaviru­set. Det var väldigt mycket norrmän. Danmark har stängt gränsen. Saker och ting kan hända snabbt, säger hon.

Lena Andersson menar också att man som handlare inte behöver vara

rädd för att maten ska ta slut.

– Allt flyter på. Jag tror många är rädda för att vi inte ska få in några nya varor. Visst, under det långa loppet vet man inte. Men just nu finns ingen risk för det. Det kanske är slut i morgon, men sedan kommer det in nya varor dagen därpå.

Göran Lundgren är driftchef för Nordby Supermarke­t, samt Maximat Nordby och Svinesund. Omsättning­en för livsmedels­butikerna är i miljardkla­ssen. Trycket i butikerna är enormt.

– Ökningen i torsdags var explosions­artad. Sedan var den balanserad på fredagen. Nu på lördagsmor­gonen har starten varit extrem. Vi måste utvärdera läget fortlöpand­e. Det här är en situation som ingen har befunnit sig i tidigare. Vi avvaktar timme för timme, säger han.

Nu har Danmark stängt gränsen. Utrikesdep­artementet i Norge avråder från alla resor, som inte är absolut nödvändiga, till samtliga länder. Hur ser du på situatione­n för er som arbetsgiva­re?

– Ja, vi har med oss det på bordet. Nu får vi se hur det påverkar kundflödet. Och därefter ta ställning. Samtidigt får vi ha med oss att vi funnits här i 25 år. Handeln har varit extremt bra.

– Vi hoppas och tror att det här blir en månad med korrigerin­g i kurvan. Förhoppnin­gsvis blir det positivt på våren och sommaren. Det viktigaste är att man kommer till rätta med de största utmaningar­na som man nu arbetar med.

Vad skulle det betyda för er om Norge stänger gränsen?

– Det skulle betyda att det inte blir någon försäljnin­g över den här perioden. Vi är medvetna om situatione­n, försöker göra det bästa av läget och förbereder oss för en vår och sommar som vi hoppas och tror ska bli bra senare.

Har ni behövt förstärka bemanninge­n?

– Vi har kallat in extra på torsdag, fredag och i dag (lördag). Men med den senaste informatio­nen stannar vi upp för att se över läget. Därefter fattar vi löpande beslut. Det är omöjligt att spå i det här, det fanns inte någon som trodde att läget skulle se ut så här för en vecka sedan.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Så här såg det ut på hyllorna på Ica Kvantum på lördagen.
Bild: Thomas Bennelind Så här såg det ut på hyllorna på Ica Kvantum på lördagen.
 ??  ?? Livsmedels­butiker i Strömstad och vid gränsen blev tömda på varor när norrmän under slutet av veckan bunkrade inför coronahote­t. Här från Ica Kvantum i fredags.
Livsmedels­butiker i Strömstad och vid gränsen blev tömda på varor när norrmän under slutet av veckan bunkrade inför coronahote­t. Här från Ica Kvantum i fredags.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden