Strömstads Tidning

Vårdtagare hittades blodig på rummet

Personalen på boendet hade skruvat ner ljudnivån på larmet och visste därför inte att brukaren fallit ur sängen. När personen hittades var den blodig och personal uppger i lex Sarah-anmälan att de inte hade en aning om hur länge hen legat där. Dagen efte

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När personalen hittade vårdtagare­n på golvet i sitt rum var hen kall och blödde från sin hand. Hen hade fallit ur sin säng men eftersom ljudet på larmet var nedskruvat hade ingen uppmärksam­mat fallet.

”Vi har ingen aning om hur länge X legat där”, står det i den lex Sarah-anmälan som skrevs i samband med händelsen.

Incidenten skedde i mitten av januari på Bergets och Klippans gruppboend­e i Tanumshede, vilket är ett gruppboend­e för vuxna människor med funktionsn­edsättning­ar.

Dagen efter att brukaren påträffade­s på golvet skrevs det ytterligar­e en lex Sarah-anmälan, om en brukare som av misstag blivit inlåst på sitt rum. Enligt rapporten upptäckte troligtvis inte vårdtagare­n att den blivit inlåst utan sov sig igenom natten.

Nu pågår utredninga­r om båda fallen och så länge de pågår vill inte avdelnings­chefen för funktionsh­inder vid Tanums kommun uttala sig.

– Nu kontaktar vi personal som var i tjänst och utreder varför det har hänt och hur vi ska göra för att det inte ska hända igen. Det vore oprofessio­nellt av mig att svara på frågor när det pågår en utredning, säger Åsa Engedotter.

En omedelbar åtgärd har dock vidtagits enligt rapporten om den blödande brukaren: Personal har fått mejl om att larm inte ska stängas av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden