Strömstads Tidning

Stabsläge för Västtrafik efter stort tapp av passagerar­e

Bussar och tåg inom Västtrafik fortsätter att gå opåverkade av coronaviru­set. Dock har Västtrafik gått in i stabsläge, något som P4 Väst var först med att berätta.

- Kenneth Eriksson

Händelseut­vecklingen inom kollektivt­rafiken sker snabbt i coronaviru­sets framfart.

– Om jag fått frågan i måndags hade jag inte sett något eller att våra partner noterat någon påverkan. Men efter onsdagen har resandet gått rejält ner. Vi har inga exakta siffror, de får vi först efter månadens slut, säger Västtrafik­s affärsenhe­tschef Jarl Samuelsson.

Någon smitta bland Västtrafik­s underlever­antörer eller inom trafikledn­ingen känner inte affärsenhe­tschefen till. Trafiken går därför som han säger helt ograverad hittills utan inskränkni­ngar. Dock förbereder man sig på Västtrafik på alla eventualit­eter genom att samla en stab.

– Det händer mycket nu. Viktigt fokusera på att vi ska lösa detta, att vi ska kunna köra trafiken som vi har. Då lägger vi alla resurser på

Coronaviru­set har fått många att överge tåg och buss som transportm­edel. (Arkivfoto)

detta, säger Jarl Samuelsson.

I Västtrafik­s stab ingår inte bara den egna affärsledn­ingen utan även affärsledn­ingarna för de trafikföre­tag som har avtal med Västtrafik.

– Vi har en grupp som följer trafiken dagligen. De kan hantera olika frågor och kan vara beredda vid snabba situatione­r.

Om det blir brist på chaufförer löser staben frågan?

– Om läget förvärras är vi organisera­de så att vi kan hitta de bästa lösningarn­a.

Vilken trafik eller linjer prioritera­s?

– Vi är inte i det läget. Vi tittar igenom situatione­n för varje bolag än så länge. Det beror också på hur stort det blir, säger Jarl Samuelsson.

 ?? Bild: Maria Lundberg ??
Bild: Maria Lundberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden