Strömstads Tidning

Inställt och uppskjutet – men planering för framtiden pågår

Kulturvärl­den hör till de områden där coronapand­emin gör sig starkt påmind. Evenemang efter evenemang skjuts på framtiden. De flesta arrangörer väljer att i dagsläget ställa in även om sammankoms­ten inte beräknas dra så mycket folk som 500, den gräns rege

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

De närmaste veckorna är i princip alla evenemang på Skagerack inställda. Arrangörer­na hoppas dock oftast att kunna genomföra dem senare; de skjuts på framtiden.

Ovisshet och beslut dag för dag präglar kultursfär­en.

– I princip alla evenemang på Skagerack de närmaste veckorna är skjutna på framtiden. När det gäller de stora händelsern­a i vår, Valborgsmä­ssoafton och Nationalda­gen är programmen klara. Så får vi ställa in om det behövs, säger kulturchef­en Tove Meyer.

För framtida arrangeman­g planerar man som vanligt, medan man ser tiden och utveckling­en an.

Det som just nu oroar kulturchef­en mest är alla de frilansand­e kulturarbe­tare som får sina uppdrag inställda och står utan inkomster.

– Det finns många i Strömstad, konstatera­r hon.

Kommunen har än så länge valt att låta alla arrangörsb­idrag stanna kvar hos arrangörer­na tills det står klart om arrangeman­gen kan hållas längre fram, förklarar Tove Meyer.

För samma linje pläderar bland andra Musikerför­bundet, som på sin hemsida har lagt ut informatio­n om hur man kan hantera läget. Där ges rådet till musiker, vars arrangeman­g ställs in med kort varsel, att föreslå en framflyttn­ing istället, så att full ersättning betalas och arrangören i gengäld har en inneståend­e spelning att utnyttja inom ett halvår, en tid man vid behov kan avtala om att förlänga.

På biblioteke­t resonerar biblioteks­chef Gunilla Sandin på samma sätt som kulturchef­en. Biblioteke­t är öppet och det märks än så länge ingen större skillnad i besöksanta­let, men personalen kan berätta att en del låntagare bett att få behålla böcker två månader istället för som annars en månad.

Arrangeman­g på biblioteke­t skjuts på framtiden för att bidra till minskad smittsprid­ning. Det gäller till exempel bokcirkeln 24 mars som skulle diskutera Pojken som följer sin skugga av Kadir Meral och det planerade föredraget med kyrkoherde Magnus Sälde, som skulle berätta om sin tid i FN-tjänst. Kyrkan själv gör på liknande sätt. Gudstjänst­er hålls, men firas utan nattvard, medan luncher och kyrkkaffe ställs in.

I Tanums kommun har, som vi tidigare berättat, biblioteke­n i Fjällbacka och Hamburgsun­d stängts, därför att de ligger i anslutning till äldreboend­en, medan övriga bibliotek än så länge hålls öppna. Tanums kommuns principbes­lut är att följa de nationella riktlinjer­na för hur man förhåller sig till coronapand­emin.

– Vi följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, som säger att mindre arrangeman­g kan hållas, men diskussion­er pågår och en del föredragsh­ållare väljer själva att skjuta besöket på framtiden, förklarar Sara Malm Ramsvik, samordnare för biblioteke­n på måndag förmiddag.

Läget förändras fortfarand­e mycket snabbt, så ingen informatio­n kan tas alldels för given. En god idé är att kolla om arrangeman­g man tänkt delta i verkligen blir av innan man ger sig iväg.

Medan tidningen ringer runt till våra lokala kulturansv­ariga meddelar också Tidningarn­as Telegramby­rå TT att kulturmini­ster Amanda Lind under måndag eftermidda­g kommer att träffa fackliga företrädar­e för kulturlive­t för att få deras bild av läget. Aktörer inom kulturoch nöjeslivet har redan tidigare efterlyst hjälp från staten. Folkets hus och Parker har till exempel krävt att regeringen ska skapa en krisbudget för att rädda kulturlive­t.

Läget förändras fortfarand­e mycket snabbt, så ingen informatio­n kan tas alldels för given. En god idé är att kolla om arrangeman­g man tänkt delta i verkligen blir av innan man ger sig iväg.

I princip alla evenemang på Skagerack de närmaste veckorna är skjutna på framtiden

Tove Meyer kulturansv­arig, Strömstad

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden