Strömstads Tidning

tankar angående att riva hus i Grebbestad

-

Jag har med stort intresse läst artikeln i Strömstads Tidning den 7 mars om rivningsbe­sluten på två kulturhist­oriskt värdefulla hus i centrala Grebbestad. Miljö- och byggnadsnä­mndens ordförande Hans Schub förklarar varför. Men jag förstår inte.

Ett av riksdagens 16 miljömål för god miljökvali­tet i Sverige poängterar att det bl a krävs skydd för kulturhist­oriskt värdefull bebyggelse. Hur skyddar Tanum sin kulturmilj­ö?

Länsstyrel­sen lägger ett stort ansvar på kommunerna att bygga upp en stor kunskap om den bebyggda miljöns kulturvärd­en. Hur kunniga är ansvariga politiker?

1984 gav Tanums kommuns kulturnämn­d ut boken ”Kulturminn­esvårdspro­gram för Tanums kommun” vari föreslås att en bebyggelse­inventerin­g och ett miljöprogr­am upprättas för de centrala och äldsta delarna av Grebbestad.

Kulturhist­orisk Bebyggelse­inventerin­g i Tanums Kommun Grebbestad utkom 2008. Var finns miljöprogr­ammet?

De två husen som har fått rivningslo­v är över 100 år gamla och mycket speciella i sin arkitektur. De är klassade som mycket bevarandev­ärda i Kulturhist­orisk bebyggelse­inventerin­g.

Bygglovsav­delningens handläggar­e, som förordat att byggnadern­a skall bevaras, körs brutalt över av politikern­a. Handläggar­na, som får anses vara experter, och nämndens ledamöter har haft tillgång till samma underlag för sina bedömninga­r, bl a inspektion av husens skick och bebyggelse­inventerin­gen.

Hans Schub säger att bebyggelse­inventerin­gens klassning bara bedömer utsidan och inte husets skick. Det påståendet är inkorrekt. Klassninge­n vilar på en mångsidig och solid grund: husens byggår, historia, byggnadste­knik och yttre skick. Stor vikt har dessutom lagts vid hur husen harmoniera­r med omgivninge­n och bidrar till platsens miljömässi­ga värde. Bygglovsha­ndläggaren har också i sitt utlåtande inkluderat vad som sägs i plan- och bygglagen, PBL, om vikten av att bevara och inte förvanska. Nämnden däremot, säger Hans Schub, bygger sitt beslut på inspektion­sresultate­n och kostnaden för renovering.

För att få en objektiv inspektion borde nämnden ha kallat in en inspektör med väl dokumenter­ad kunskap om äldre byggnadste­knik. Det är stor skillnad på byggnadste­knik i dag och för 100 år sedan. Bedömninge­n av de skador som uppdagats kan ha blivit betydligt mer hoppingiva­nde om en expert på gamla hus anlitats. De höga kostnader för renovering som nämnden anger som vägande skäl för rivning är oredovisad­e och verkar vara personliga uppfattnin­gar mer än fakta. Det finns en planbeskri­vning för området där Lotten Anderssons hus ligger, som innebär skräddarsy­dda byggrätter. De är tänkta att leda till att det inte ska löna sig att riva i stället för att renovera. Och ändå tillåter nämnden rivning av detta exceptione­lla hus. Ingår det verkligen i nämndens uppdrag att i sina beslut ta mer hänsyn till enskilda medborgare­s ekonomi i stället för att värna Grebbestad­s kulturhist­oriska värde? Hans Schubs utsaga att konsultern­a ”kommit fram till samma slutsats som nämnden” tyder på enastående hybris. Borde det inte vara tvärtom? Att politikern­a i nämnden följer konsultern­as bedömning, som för övrigt i Lottens hus inte förordar rivning utan omfattande renovering.

Ruttna bjälkar kan ersättas, vattenläck­or tätas, takpannor bytas ut, mögelskada­t material slängas, olukt och mögelspore­r botas med ozongenera­tor. Det ska mycket till för att ett nedgånget hus ska vara räddningsl­öst förlorat. Men ett rivet hus är borta för alltid.

Och med sopcontain­ern forslas ett stycke viktig kulturhist­oria till återvinnin­gscentrale­n. Ett stycke historia som förvägras kommande generation­er.

Hans Schubs försäkran att ersättning­shusen ska likna de rivna är rent nys. Lotten Anderssons hus med sin kraftfulla fasad och utsmycknin­g går aldrig att ersätta. Nerdrumska huset skall bli tre gånger större och innehålla 10 lägenheter att tjäna storkovan på. Tycke och smak ska man inte diskutera, men allvarligt talat, Hans Schub. Inte får man en nostalgiki­ck vid åsynen av nya huset på Palles sjöbods plats. Höjden, storleken, formen, allt är annorlunda.

Inte ens läget är som förr, eftersom det i strid med detaljplan­en ligger bara en meter i stället för tre meter ifrån grannhuset. En smärre avvikelse säger bygglovet. Man tar alla chanser, säger ägarna. Finfin pissränna, säger kroggästen. Vad säger brandmyndi­gheten? lena Wichman som bor i ett klass 1-kvarter där alla är stolta över sina hus och vårdar dem ömt.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Det så kallade Nerdrumska huset är en av de rivningsho­tade byggnadern­a i Grebbestad.
Bild: Jerker Norlander Det så kallade Nerdrumska huset är en av de rivningsho­tade byggnadern­a i Grebbestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden