Strömstads Tidning

Kulturen flyttar ut på nätet i coronans tid

Kulturlive­t drabbas hårt av coronaviru­sets framfart, med inställda evenemang som följd. Nu görs olika försök att nå publiken – inte minst via digitala lösningar.

- Ann Edliden/TT

I lördags framförde Kungliga operan i Stockholm Richard Wagners ”Valkyrian” på sin nya digitala strömnings­tjänst Opera Play, där även den som inte hade köpt biljett kunde ta del av föreställn­ingen.

– Det var första gången vi körde live på det här sättet. Vi fick ett väldigt positivt mottagande och hoppas kunna göra fler sådana här sändningar. Men dels ska det funka tekniskt och dels ska våra anställda vara tillgängli­ga och friska, säger operans presschef Torbjörn Eriksson.

Dagen innan hade Kungliga operan beslutat att ställa in all publik verksamhet fram till den 28 mars. I dag, tisdag, hoppas nationalsc­enen att man ska kunna sända även ”Figaros bröllop” på samma vis. Över 8 000 unika besökare såg ”Valkyrian” digitalt.

Även Malmö operas ”Allsång på operan” med Rickard Söderberg omvandlade­s i lördags till ett digitalt evenemang som sändes på deras Facebooksi­da och ligger kvar där och på Youtube.

En inställd spelning är också en spelning, sade Ulf Lundell. Det gäller i countrymus­ikern David Ritschards fall även en framflytta­d spelning. Han och bandet Krokodiltå­rarna har fått skjuta upp ett inplanerat gig på Babel i Malmö, men bjöd i stället in publiken till Björkhagen i Stockholm.

– Vi ville göra nånting som reducerade den här våta filten som känns som att den ligger över oss alla just nu, speciellt i kulturbran­schen. Att det fick en sådan spridning var verkligen oväntat men också lite befriande i sammanhang­et, säger David Ritschard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden