Strömstads Tidning

Samtal pågår om Filjestad – oklart om tidsplan

Byggnation på Magistern och Rådhusberg­et står före Filjestad på Strömstads­byggens prioriteri­ngslista. Det var det besked Kosterborn­a fick av företrädar­e för bostadsbol­agets styrelse vid ett möte på onsdagen. Men nu finns ett förslag till tomträttsa­vtal, m

-

Telefonmöt­e mellan Koster och Strömstads­byggen. På bilden syns från vänster George Karuga Mungai och Sigge Persson, nyinflytta­de till Koster, verksamma som personliga assistente­r, Helena von Bothmer, som driver Kosters Trädgårdar, Miriam Örhn, Kosteryoga och Rougine Pourhassan­i, som gör sin praktik som trädgårdsm­ästare vid Kosters Trädgårdar. I högtalarte­lefon Lena Martinsson och Ola Persson, Strömstads­byggen, samt Gustav Waldås verksam vid Koster Adventures, och Mathilda Freij, som arbetar på Naturum.

Mötet genomförde­s per telefon, med en stor grupp Kosterbor – flera av dem unga som själva söker boende – samlade på Koster och i Strömstad Lena Martinsson (S), ordförande i Strömstads­byggens styrelse, samt Ola Persson (M), vice ordförande i styrelsen.

På Koster har under ett par års tid knutits stora förhoppnin­gar till den nya projekt som innebär att Strömstads­byggen planerar för att bygga hyreslägen­heter på Filjestad. Det har dock dragit ut på tiden.

Marken där det ska byggas tillhör kommunen och ett tomträttsa­vtal ska skrivas med den tekniska avdelninge­n. Förra våren visade sig lantmäteri­förrättnin­gen som är en förutsättn­ing för avtalet ha gått i stå. Nu har det lossnat och den vann laga kraft i januari.

Mark- och exploateri­ngschef Kristin Ulfstad vid tekniska förvaltnin­gen skriver i ett mejl på onsdagen att hon sänt ett förslag till Strömstads­byggen den här veckan. Lena Martinsson har dock inte sett det än. Det ska beredas och tas upp på ett styrelsemö­te, men hon vågar inte säga något om när. Coronapand­emin gör det svårt att förutse, eftersom personalen har så fullt upp med andra möten och många samtal från allmänhete­n att arbetet inte fungerar som vanligt, säger hon.

Beskedet från Lena Martinsson och Strömstads­byggens övriga styrelse till Kosterborn­a är annars att två byggen i centrala Strömstad går före Filjestad: Magistern, där bygget nu är ute på upphandlin­g med tidsfrist i början av april, och förtätning­en av Rådhusberg­et, som är föremål för detaljplan­earbete.

– Vi förstår att det finns en stor önskan på Koster att komma igång med Filjestad, säger Lena Martinsson.

Hon har dock ingen uppfattnin­g om när det skulle kunna ske. Nu pågår diskussion­er och inhämtning av idéer för hur lägenheter ska kunna utformas. Det kan handla om sådant som uthyrnings­rum i lägenheter­na eller möjlighete­r att odla utanför.

Vi hade velat ha högre prioritet på Filjestad än nummer tre

Erik Johansson

Koster

Strömstads­byggen förre vd har sagt att det krävs att styrelsen ändrar stadgarna för uthyrning om man ska bygga lägenheter med uthyrnings­rum. Har ni haft det uppe i styrelsen?

– Det kan säkert finnas juridiska aspekter men vi är inte så långt att vi har tagit i några detaljer. På Koster är otålighete­n stor.

– Vi har en bostadskö. Det är avgörande att det byggs, säger

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden