Strömstads Tidning

Shaggy the rockband släpper nya och gamla låtar

Shaggy the rockband släpper sitt fjärde album Scarecrow i dagarna. Det finns redan på Spotify, men den som söker en äkta vinyl får vänta några dagar till. Albumet innehåller både nytt material och några 70-talspärlor som inte tidigare getts ut.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Bandet som bildades 1972 gav ut sitt debutalbum Lessons for beginners

1975. Tre år senare splittrade­s bandet av olika anledninga­r och mängder av musik förblev en skattgömma i nästan 40 år. Strömstads­bon Fidde Rognås, gitarrist i bandet, berättar att en lustig slump förde dem tillbaka 2006.

En av bandmedlem­marna hade fått nys om att det såldes piratkopio­r i Tyskland av deras skiva. Efter mycket letande fick de fatt i den skyldige och kanske var det ett ödets tecken, för när de äntligen fått kontakt igen, väcktes lusten att spela ihop. Vilket också blev.

– Vi ringde Tom i England och Curt i Tyskland och sa, fan, ska vi inte göra någonting tillsamman­s nu när vi hittat varandra?

Men i stället för att skriva ny musik backade de bandet till 1976, en period då bandet skrev en stor mängd låtar. Tom Ryan, bandets organist, hade kvar alla kassettban­d från tiden då det begav sig.

– Så vi lyssnade igenom dem. Det var säkert uppemot 40 låtar. Vi spelade ju live runt omkring i hela Sverige på 70-talet och hade massa låtar som vi aldrig hann spela in.

2015 släpptes deras andra album Destinatio­n Nowhere, enbart med låtar från det förgångna.

– Det var egentligen meningen att vi skulle ha släppt en skiva då 1978, i samma veva som vi splittrade­s av olika anledninga­r. Det var ett jätterolig­t projekt att sitta och välja vilka låtar vi skulle kunna tänka oss, vilka håller i dag och vilka håller inte. Fast hårdrocken har ju sin genre som folk tycker om, så jättestor skillnad är det inte, men det moderna har kanske ett lite annat sound givetvis. Albumet Scarecrow som de nu släpper är det fjärde och innehåller låtar som spelades in under 2017 och 2018. Förra året släpptes hälften av låtarna på albumet Fighting

angels and demons. Resten har de sparat tills nu.

– I dagens läge om jag tror rätt, så lyssnar folk på Spotify, kanske två låtar, sen hinner de inte mer. Det är inte som förr när man lyssnade igenom hela skivan och jag gör det inte heller och då orkar man inte slösa bort alla låtar på folk som inte orkar lyssna, utan då sparade vi sju låtar och släppte dem nu i stället.

Det nya albumet har också två bonuslåtar från 70-talet som spelades in 2014. Med åren har bandets originalme­dlemmar tunnats ut igen. Bland annat gick en i bandet bort för sex år sedan. Fidde Rognås och Tomas Ryan, är de som fortfarand­e är kvar av originalup­psättninge­n och bland nytillskot­ten finns Fiddes egen son, Hannes Rognås.

– Vi behövde en gitarrist till. Han är egentligen metalgitar­rist och spelar metalmusik så han fick uppgiften att spela lite lugnare, säger Fidde och skrattar.

Trots att de nya medlemmarn­a är relativt unga, har bandet lyckats hålla kvar hårdrockså­dran från 70-talet. Fidde berättar att bandet fått mycket positiv kritik just därför och förklarar att hårdrock i mycket handlar om att man måste växa in i den och att inte härma andra.

– Det sitter i benmärgen, säger Fidde.

Albumets namn, Scarecrow, är sprunget ur smeknamnet på bandets sångare, Ulrich Carlsson. Fidde skrattar lite och berättar sedan att Ulrich är den enda av dem som ser bra ut.

Låten med samma namn och på svenska betyder fågelskräm­ma, och har precis som de andra låtarna på albumet, ett djupare budskap.

– Hur man känner och hur man kan se sig själv från insidan, ”är jag den jag är” och ”hur ser folk på

mig?”. En sådan undermenin­g och det tyckte jag passade bra på den här skivan.

Fidde som ofta skriver råmaterial­et till låtarna tycker det är viktigt att det finns en innebörd. Han tar låten Hero som ett annat exempel.

– Jag måste bara understryk­a att det inte är något politiskt ställnings­tagande i musiken, men som världen ser ut i dag så blir det automatisk­t lite om hur högervinda­rna tar vid och det är något ingen av oss i bandet uppskattar. Det är inget vi proklamera­r, men man kan läsa mellan raderna i låten att vi inte tycker om det.

 ?? Bild: Robert Dahlberg ?? Shaggy the rockband är skivaktuel­la med albumet Scarecrow som släpps på cd, vinyl och digitalt. Någon releasefes­t är ännu inte bestämd.
Bild: Robert Dahlberg Shaggy the rockband är skivaktuel­la med albumet Scarecrow som släpps på cd, vinyl och digitalt. Någon releasefes­t är ännu inte bestämd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden