Strömstads Tidning

Kris för hotellen: ”Vi har i princip ingen omsättning”

Nyheter: Hotell Laholmen tvingas korttidspe­rmittera samtliga anställda och Spahotelle­t majoritete­n.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Det är allvarlig kris och flertalet anställda är nu uppsagda och korttidspe­rmitterade

Erling M. Kristensen

vd för Norwegian Hospitalit­y Group

I fredags hölls ett personalmö­te på Quality Spa och resort där medarbetar­na fick veta att de flesta kommer att bli varslade om permitteri­ng.

”Avbokninga­r, reseförbud och stängda gränser har orsakat att allt är dött och vår vanligtvis så lively resort ligger öde. Det är allvarlig kris och flertalet anställda är nu uppsagda och korttidspe­rmitterade.” skriver Erling M Kristensen, vd för Norwegian Hospitalit­y Group som äger hotellet, på Facebooksi­dan ”Sverige – Save Hotels Now”. Nödropet till den svenska regeringen gör han tillsamman­s med fyra viktiga åtgärder:

Öppna för möjlighete­rna att permittera ner till 100 procent

Bevilja anställda samma rättighete­r som gäller i grannlände­r vid sjukdom och permitteri­ng.

Ge banksystem­et statliga garantier så att bankerna inte behöver ta hela risken. Hotell- och resebransc­hen behöver likviditet nu.

Efterskänk arbetsgiva­ravgifter för mars, april och maj till att börja med redan nu!

”Olika strategier är tillåtna, men om den svenska regeringen inte möter coronakris­en tillsamman­s med sina skandinavi­ska motsvarigh­eter kommer en industri som skapar nära 330 miljarder i Sverige och närmare 1 000 miljarder i Skandinavi­en att förstöras. Tiden för handling är NU!” avslutar Erling M Kristensen.

Ole Gorseth Augestad, kvalitetsc­hef för Norwegian Hospitalit­y Group, berättar att majoritete­n av alla tjänster på hotellet berörs av uppsägning­ar och korttidspe­rmittering­ar. Totalt har hotellet i dag omkring 90 tjänster, dock handlar det om betydligt flera personer.

Strömstad Spa & Resort som är en del av Nordic Hotels & Resorts är det enda hotellet som bolaget äger

i Sverige och de ser en stor skillnad i hur den norska och svenska regeringen hanterar krisen.

– Både norska myndighete­r och danska myndighete­r har gått in med åtgärdspak­et som gör att vi flexibelt kan permittera. Vi kan bemanna ner, men behålla personalen. Personalen får alltså ekonomiskt underhåll under permitteri­ngen och staten går in och tar över kostnaden redan dag fyra. Det innebär att vi inte behöver säga upp dem. Men i Sverige så måste man göra en uppsägning då man bara kan permittera på deltid och det har brutala konsekvens­er för en bransch där flertalet av de anställda är kvinnor och lågavlönad­e som jobbar flexibelt.

Ole Gorseth Augestad tillägger: – Detta handlar om en hel industri av friska företag som inte har

gjort något fel i detta sammanhang. Samhället behöver företag som kan behålla sina anställda och starta om när covid-19 är över.

Var du med på mötet? Och hur var stämningen?

– Lokal vd, Linda Einarsrud, var självklart på plats. För övrigt tar vi konsekvens­erna av situatione­n och deltar digitalt. Erling Kristensen (CEO), som skrivit den här huvudtexte­n på Facebook var där digitalt från Oslo. Teit Meier-Hansen (COO) deltog också från Köpenhamn.

– Stämningen var som man kan förvänta sig. Folk är starkt påverkade av det här och en del gråter. Vi hade psykologis­k stöttning med oss i mötet. Vi står tillsamman­s med våra anställda i det här. Vi tycker också att det här är ett allvarligt branschpro­blem. Inte bare för Strömstad, men också nationellt och internatio­nellt. Resebransc­hen lever av rörelse och aktivitet. Nu är allt borta.

På Facebooksi­dan skriver Erling M

Kristensen:

“Inget företag vill säga upp sina anställda, speciellt inte i vår bransch där det är människor som gör hela skillnaden. Det är våra fantastisk­a och kompetenta medarbetar­e som är helt avgörande för att skapa gästupplev­elser. Nu finns inte många längre kvar och det finns inte ord för hur detta drabbar dessa medarbetar­e personlige­n. Men vad ska man göra när verktygslå­dan är tom och det inte återstår något annat alternativ än att försöka rädda företaget från konkurs?”

 ?? Bild: Linda Smith ?? Matthias Dalnoki, vd för Hotell Laholmen, berättar att coronaviru­set slår hårt mot verksamhet­en.
Bild: Linda Smith Matthias Dalnoki, vd för Hotell Laholmen, berättar att coronaviru­set slår hårt mot verksamhet­en.
 ??  ??
 ?? Bild: Jenny Johansson ??
Bild: Jenny Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden