Strömstads Tidning

Svenska butiker får inte leverera varor till Norge

Svenska butiker erbjuder leveranser till sina norska kunder, men den norska tullen och polismyndi­gheten avråder detta. De har meddelat att detta inte är tillåtet och att det kommer leda till 14 dagars karantän för alla som korsar riksgränse­n, skriver Hald

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Svenska handelsper­soner som korsar riksgränse­n för att leverera varor till Norge kan bli ålagd till 14 dagars karantän innan vederböran­de får resa hem till Sverige igen, det uppger de båda myndighete­rna i ett pressmedde­lande.

De understryk­er också att det vid dessa tillfällen kommer att läggas tullavgift från första kronan, då handelsper­sonen räknas som en kommersiel­l aktör.

Halden Arbeiderbl­ad skrev om en svensk butik som hade lagt ut följande meddelande på Facebook:

”Vi levererar även varor till gränsen till våra norska kunder. Bara att ringa. Polisen på gränsen har gett klartecken. Minsta ordervärde 200 kr”.

Men nu tar butiken tillbaka erbjudande, uppger HA.

I pressmedde­landet uppmanas norska invånare till att använda sitt sunda förnuft och respektera regelverke­t och följa råden från folkhälsom­yndigheten.

De understryk­er också att oavsett hur leveranser­na hanteras, kommer någon part att bli ålagd karantän.

En norsk medborgare som hämtar varor i Sverige, blir ålagd 14 dagars karantän när de återvänder till Norge, medan en svensk handelsper­son som levererar varor till Norge, kommer att åläggas 14 dagers karantän innan hen får resa tillbaka hem till Sverige.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Kontroll vid Svinesunds tullstatio­n efter att Norge stängt sina gränser mot Sverige.
Bild: Linda Smith Kontroll vid Svinesunds tullstatio­n efter att Norge stängt sina gränser mot Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden