Strömstads Tidning

Av tio sorters snabbkaffe var två godare

Det är mycket som spelar in i bedömninge­n av ett kaffe. Överlag blev konsumentp­anelen övertygad om att snabbkaffe blivit en riktigt bra produkt. Men två sorter stod ut och fick högre betyg än övriga åtta testade fabrikat.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Snabbkaffe är en produkt som passar dig som bara vill värma vatten för att fixa en enda kopp. Det är också ett praktiskt livsmedel i båten, husbilen eller sommarstug­an där andra tillrednin­gsmetoder känns för krångliga.

Några i panelen kör jämt med pulver hemma.

– Det var när vi upptäckte att kaffebrygg­aren inte var bra som vi istället köpte hem snabbkaffe. Sedan har vi fortsatt med bara det och alltid samma sort, berättade Inger Sund.

Britt-Marie Persson har däremot vanlig kaffebrygg­are, kapselmask­in och snabbkaffe hemma. Alla metoder har sitt syfte.

– Ibland vill man ju bara ha en snabb kopp och jag tycker att snabbkaffe är helt okej smakmässig­t, sa hon.

Kjell-Erik Karlsson tillhörde en av dem som blev positivt överraskad:

– Kvaliteten och smaken var förvånansv­ärt bra. Det måste ha skett en produktutv­eckling de senaste 10 – 15 åren som jag har undvikit snabbkaffe, sa han.

Inget snabbkaffe nådde ända upp till toppbetyg i detta test. Det fanns olika favoriter i konsumentp­anelen och då fördelar sig omdömena jämnare över hela startfälte­t.

Åtta sorter fick omdömet bra, alltså tre fyrar i betyg, medan två fabrikat fick dela vinnarplat­sen med fyra fyrar vardera i betyg. Det var Gevalia samt Eldorado, lågprismär­ket för halva kilopriset. Och följer man doseringen på paketen så går det åt mer av det dyrare kaffet, vilket gör prisskilln­aden större.

Var och en som gör sin egen kaffekopp fyller på med valfri mängd snabbkaffe, förstås. I testet gjordes blandninge­n av pulver och vatten konsekvent efter rekommenda­tionen på burkarna. Var måttet angivet som ett till två teskedar per vattenmått så tog vi en och halv sked.

Pris per kopp är omöjligt att avgöra, det beror helt på den personliga doseringen. Om antalet koppar kaffe som en burk räcker till anges och du behöver du ta mer pulver för att bli nöjd, får du ju ut färre koppar.

Det var två kaffesorte­r i testet där flest personer i panelen behövde fylla på med mer pulver för att få rätt styrka efter sin smak. För Bellarom Gold strength krävdes mer än rekommenda­tionen och för Nescafé lyx behövdes maxdos.

Bellarom Gold strength – här fyllde fem av tolv personer på med mer kaffepulve­r för att få rätt styrka. Rekommenda­tion var en tesked till en och en halv deciliter vatten och det räckte alltså inte för hälften av konsumentp­anelens smak. Nescafé lyx – här ville fem personer dosera starkare än snittdoser­ingen på en och en halv tesked till en och en halv deciliter vatten. Doseringen som rekommende­rades var en till två teskedar, så inget konstigt med det.

Eftersmake­n var viktig, men inte det avgörande för det sammanlagd­a betyget. Den ska vara lång, om konsumentp­anelen får bestämma. Här kommer deras bedömning av kaffesorte­rnas eftersmak i bokstavsor­dning: Bellarom Gold strength – kort eftersmak och en del tyckte att det där fanns en ”stickig beska”. Café Benificio – lång och bra eftersmak. Eldorado – lång eftersmak. Gevalia mellanrost – lång och bra eftersmak. Ica Basic – ingen uttalad eftersmak. Idee Gold express – god eftersmak, men inte så lång. I love eco – kort eftersmak. Löfbergs Fair fresh – kort eftersmak. Nescafé lyx – kort eftersmak. Änglamark – rejäl eftersmak.

 ??  ??
 ??  ?? Eldorado
Inköpsstäl­le: Willys
Pris: 24,90 kr/200 g (124,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: UTZ Plus: Rund och god smak, nästan som choklad. Välbalanse­rad smak mellan beska och syra. Bra aromer. Lång eftersmak.
Minus: Doftar inte av kaffe. Dosering: Delade meningar – en tyckte den var för svag, en på gränsen till för svag, tre tyckte att doseringen var för stark för deras smak.
Eldorado Inköpsstäl­le: Willys Pris: 24,90 kr/200 g (124,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: UTZ Plus: Rund och god smak, nästan som choklad. Välbalanse­rad smak mellan beska och syra. Bra aromer. Lång eftersmak. Minus: Doftar inte av kaffe. Dosering: Delade meningar – en tyckte den var för svag, en på gränsen till för svag, tre tyckte att doseringen var för stark för deras smak.
 ??  ?? Café Benificio Inköpsstäl­le: Coop Forum
Pris: 78,95 kr/100 g (789,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, North & South Fairtrade
Plus: Fin smak. God arom. Bra eftersmak.
Minus: Något syrligt. Bismak av något odefinierb­art.
Dosering: En tyckte den var på gränsen till för svag, medan en tyckte den var för stark och tio personer att doseringen var lagom.
Café Benificio Inköpsstäl­le: Coop Forum Pris: 78,95 kr/100 g (789,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, North & South Fairtrade Plus: Fin smak. God arom. Bra eftersmak. Minus: Något syrligt. Bismak av något odefinierb­art. Dosering: En tyckte den var på gränsen till för svag, medan en tyckte den var för stark och tio personer att doseringen var lagom.
 ??  ?? Gevalia mellanrost Inköpsstäl­le: Ica Maxi
Pris: 58,95 kr/200 g (294,75 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: Nej Plus: Fantastisk kaffearom. Bra rostning. Smakar rejält – det här kaffet blir man pigg av. Smakar ”riktigt” kaffe.
Minus: Möjligtvis lite för besk. Dosering: För stark för en person, annars lagom för övriga.
Gevalia mellanrost Inköpsstäl­le: Ica Maxi Pris: 58,95 kr/200 g (294,75 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: Nej Plus: Fantastisk kaffearom. Bra rostning. Smakar rejält – det här kaffet blir man pigg av. Smakar ”riktigt” kaffe. Minus: Möjligtvis lite för besk. Dosering: För stark för en person, annars lagom för övriga.
 ??  ?? Löfbergs Fair fresh
Inköpsstäl­le: Willys
Pris: 42,90 kr/100 g (429 kr/kg)
Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, Fairtrade
Plus: Mjuk kaffesmak. Bra ”förstasmak”. Fin kaffedoft.
Minus: Mycket syra. Kort eftersmak. Dosering: För stark, tyckte en
person.
Löfbergs Fair fresh Inköpsstäl­le: Willys Pris: 42,90 kr/100 g (429 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, Fairtrade Plus: Mjuk kaffesmak. Bra ”förstasmak”. Fin kaffedoft. Minus: Mycket syra. Kort eftersmak. Dosering: För stark, tyckte en person.
 ??  ?? I love eco
Inköpsstäl­le: Ica Maxi
Pris: 35,95 kr/100 g (359,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, Fairtrade
Plus: Mild smak. Bra balans mellan syrlighet och beska. Smakar lite chokladkol­a.
Minus: Kort eftersmak. Doftlöst. Dosering: Lagom.
I love eco Inköpsstäl­le: Ica Maxi Pris: 35,95 kr/100 g (359,50 kr/kg) Miljö-, hållbarhet­smärkning: EUeko, Fairtrade Plus: Mild smak. Bra balans mellan syrlighet och beska. Smakar lite chokladkol­a. Minus: Kort eftersmak. Doftlöst. Dosering: Lagom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden