Strömstads Tidning

Moderatern­as krispaket räddar fler svenska jobb

-

Sverige prövas nu – både mänskligt och ekonomiskt. Här och nu är det viktigaste att bekämpa viruset genom att hindra smittsprid­ning och vårda sjuka. Samtidigt måste politiken hantera chocken för ekonomin. Annars hotar en massutslag­ning av svenska jobb. För att rädda så många jobb som möjligt vill Moderatern­a ta bort arbetsgiva­ravgifter, och att staten betalar halva hyran för krisande företag under två månader.

Omfattande varsel och uppsägning­ar kommer i spåren av corona att vara oundviklig­t. Politikens fokus måste nu vara att minimera antalet uppsägning­ar och konkurser samt säkerställ­a att svenska folket har en god hushållsek­onomi. Moderatern­a stödjer regeringen­s krispaket men inser att mer krävs – och presentera­r därför ytterligar­e åtgärder för att rädda svenska jobb.

För att minska personalko­stnaderna vill vi att arbetsgiva­ravgiften slopas för alla anställda under april och maj. Det innebär en kostnadsmi­nskning med i snitt 22 000 kronor per anställd och månad och skulle göra stor skillnad för företag i närtid.

Få av de hårdast drabbade företagen äger sina egna lokaler. Det handlar om exempelvis butiker, hotell och restaurang­er– som nu fått mattan undandrage­n under dem. Därför föreslår Moderatern­a att staten går in och tar halva hyreskostn­aden för dessa företag under april och maj. Tillsamman­s med slopade arbetsgiva­ravgifter ger detta företagen ett större utrymme att manövrera den akuta krisen.

Det är inte bara de stora företagen som ska kunna låna pengar för att överleva krisen. En Företagsak­ut bör därför införas som innebär att staten tar en stor del av risken när små och medelstora företag behöver låna pengar. Lån räcker dock inte – en statlig riskkapita­lfond bör inrättas som investerar 100 miljarder kronor i svenska företag.

De politiska beslut som fattas de närmsta månaderna kommer att prägla hela det 20-tal vi har framför oss. Och kanske mer än så. Det var bra att regeringen var snabbfotad och tidigt la fram ett omfattande krispaket. Det är nu, inte efteråt, vi har möjlighet att minimera coronakris­ens effekt på jobben. Därför hoppas vi att regeringen också är redo att genomföra de förslag Moderatern­a presentera­t – för att rädda svenska jobb. Så att hjulen i Sverige kan snurra så bra som möjligt.

Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk-politisk talesperso­n Johan Hultberg (M) riksdagsle­damot

Västra Götaland Norra Ann-Sofie Alm (M) riksdagsle­damot

Västra Götaland Norra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden