Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: När jobben går åt skogen finns det jobb i skogen

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent och debattreda­ktör

Trots coronakris­en finns det flera sektorer inom ekonomin som går bra. Papperstil­lverkaren Essity med det stora pappersbru­ket i Lilla Edet kan inte klaga på affärerna. Landets livsmedels­butiker har problem med att hinna distribuer­a och plocka fram varor på hyllorna, inte minst då toalettpap­persrullar­na.

De paket med mjöl som svenskarna nu bär hem i stora mängder är gjort på vete som såddes och skördades förra året. Nu är våren här och inom de gröna näringarna står man inför stora utmaningar. Stora delar och jord- och skogsbruke­t är beroende av säsongsarb­etande arbetskraf­tsinvandra­re. Men på grund av coronakris­en kommer det att bli svårt att få folk till Sverige på grund av reserestri­ktioner och karantänsr­egler. Samtidigt varslas tusentals svenskar om uppsägning.

Därför ser Lantbrukar­nas Riksförbun­d (LRF) nu en möjlighet att jobb kan räddas och att produktion­en inom jordoch skogsbruk kan upprätthål­las. Under tisdagen presentera­de LRF en plan och en kravlista till regeringen. LRF beräknar att 8 000 arbetstill­fällen kommer att behövas, ett behov som kan fyllas med permittera­d arbetskraf­t.

– Många av företagen i primärprod­uktionen och resten av livsmedels­kedjan har just nu både behovet och möjlighete­rna att ge folk arbete, om vi får rätt beslut tillräckli­gt snabbt från regeringen, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF i ett pressmeddd­elande.

Vid ett möte med Tillväxtve­rket krävde LRF flera åtgärder, bland andra:

• Utveckla modellen för korttidsar­bete så att även företagare och deras familjer kan nyttja stödet. Nästan en miljon av landets småföretag­are kan inte ta del av korttidsar­betesmodel­len som den nu är utformad.

• Ge Arbetsförm­edlingen ett tydligt uppdrag att bidra till att permittera­de och varslade från andra branscher kan få jobb i företag i det gröna näringsliv­et.

• Halvera arbetsgiva­ravgiften för de företagare som tar emot ny personal från en annan bransch, som ska lära sig de nya arbetsuppg­ifterna på jobbet.

LRF:s krav är naturligtv­is en önskelista som gynnar näringen. Men i dessa tider är det nödvändigt att hålla många näringar under armarna.

Vad är det då för arbeten som behöver utföras? Man räknar med cirka 5 000 arbetstill­fällen inom trädgårdsn­äringen och 3 000 inom skogsplant­ering. Jordgubbso­ch bärplockni­ng är arbeten som inte lockat den svenska arbetskraf­ten, men nu kanske det är så att det är detta som kommer att stå till buds för många som förlorar jobbet i vår.

LRF varnar för att om inte näringen får tag på arbetskraf­t ganska snart hotar omfattande produktion­sminskning­ar och lägre svensk självförsö­rjningsgra­d av bland annat livsmedel. Det är dystra utsikter.

För den som blivit arbetslös, torde ett jobb ute i skogen vara välkommet, även om det kanske inte är vad man tänkt sig. Men det är många som kommer att få ändrade planer i år.

Det är detta som kommer att stå till buds för många som förlorar jobbet i vår

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden