Strömstads Tidning

Varför uttalar sig inte ansvarig fiskeminis­ter?

-

Till Centern och Liberalern­a (STNB 14/3)

Förra året var jag på studiebesö­k i Strömstad. Det var samförvalt­ningen Koster-Väderöfjor­den som hade bjudit in till ett lärorikt möte.

Föreläsnin­gar varvades med diskussion­er där fiskare, forskare och myndighete­r kom till tals. Värdet av lokal fiskeförva­ltning blev uppenbar. Mötet visade också på den respekt och samförstån­dsanda som byggts upp mellan parterna under de många år som arbetet varit på plats. Att sedan få följa med en räktrålare ut gav förstås extra krydda till besöket. Men vid mötet upplevde jag också en slags trötthet. Det var då januariavt­alets punkt om trålförbud i skyddade områden nämndes. En trötthet mot byråkratis­ka pekpinnar och ifrågasätt­ande som de trodde de hade navigerat bort ifrån tack vare samförvalt­ningen och de vetenskapl­iga underlag som är grund för samverkan.

Heie (C) och Tysklind (L), som replikerad­e på min tidigare insändare, var båda med på mötet. Jag känner dem som ansvarsful­la och seriösa politiker. Men när de hävdar att januaripar­tierna Centern och Liberalern­a ”är garanter för att ett hållbart fiske av räka och havskräfta ska kunna fortsätta” känner jag mig ändå inte trygg. Varför kunde ansvarig minister i så fall inte tala klartext och uttala att väl fungerande samförvalt­ningsorgan som bedriver erkänt hållbart fiske, såsom Koster-Väderöfjor­den och Norrkustfi­skarna med siklöjan, inte berörs av den tillsatta utredninge­n om trålningsf­örbud i marint skyddade områden. Men det gjorde inte ministern.

Det är dålig respekt för väl fungerande lokala lösningar som lever upp till kraven på hållbart fiske.

Det är dålig respekt för det småskaliga fisket som alla säger sig vilja värna.

Det är dålig respekt för yrkesfiske­t som även kan leda till stopp för vidare investerin­gar och därmed motverka utveckling av det hållbara fisket.

Regeringen brukar tala om tillitsful­l styrning och nyligen presentera­des en utredning om detta. Tanken är att man ska jobba för att öka tilliten till brukare. Ett gott syfte men varför lever man då inte så? Varför utsätter man i så fall erkänt hållbart yrkesfiske för denna ovisshet? Det är oförståeli­gt för oss moderater.

Betty Malmberg (M) Riksdagsle­damot

 ?? Bild: Jörgen Alström ?? Betty Malmberg (M) vill ha tydligare besked från regeringen om vad som gäller i fiskefråga­n.
Bild: Jörgen Alström Betty Malmberg (M) vill ha tydligare besked från regeringen om vad som gäller i fiskefråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden