Strömstads Tidning

Bidra till att mildra de negativa konsekvens­erna av krisen

-

Vill du bidra till att minska de negativa konsekvens­erna av coronakris­en?

Vi ser tre coronarela­terade samhällspr­oblem med delvis olika tidsperspe­ktiv: smittsprid­ningen, jobben och misstron.

Många känner oro för framtiden och har en stark vilja att bidra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

1. Dämpa takten

Det akuta problemet är att vården inte kommer att hinna med om det nya coronaviru­set sprids alltför snabbt. Smittsprid­ningen måste därför fördröjas och de äldre behöver skyddas från smitta. Vi kan alla ta ansvar för att lyssna noga på myndighete­rna, bidra till att sprida deras budskap och agera enligt deras rekommenda­tioner.

2. Rädda jobben

På kort sikt är problemet att rädslan redan har lett till en ekonomisk tvärnit som kan utvecklas till det största hotet mot jobben i modern tid. Nu behöver vi hålla uppe efterfråga­n i ekonomin för att rädda jobben och välfärden. Vi kan alla behålla lugnet, lyfta blicken och undvika att vidta kortsiktig­a åtgärder som tvärbromsa­r ekonomin.

3. Delta i debatten

På längre sikt är problemet att debatten kring coronaviru­set delvis präglas av djup polariseri­ng och stor misstänksa­mhet mot experter och myndighete­r. Samhällsde­batten behöver fler seriösa aktörer som bidrar till att höja kunskapsni­vån i det offentliga samtalet. Vi kan alla bidra till att fler deltar i samhällsde­batten.

Allt fler företag och organisati­oner vill bidra till en positiv samhällsut­veckling – även i coronatide­r.

Vi har alla ett ansvar för att samhällsde­batten inte tappar bort viktiga ämnen som klimatkris­en, integratio­nen, digitalise­ringen och många andra viktiga framtidsfr­ågor.

Johanna Wilkens kris- och ledarskaps­konsult Patrik Westander vd pr-byrån Westander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden