Strömstads Tidning

Tanumstran­d kämpar – hoppas på statlig hjälp

Som många andra hotell blöder Tanumstran­d ekonomiskt under coronakris­en, men hotelldire­ktören ser positivt på framtiden. – Vi vet att det kommer ett slut, men inte när, säger Marit Björnland.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

42 korttidspe­rmittering­ar, miljontapp i omsättning­en och omstruktur­eringar i den dagliga verksamhet­en är några av följderna på Tanumstran­d efter coronaviru­sets framfart. Men mycket rullar också på som vanligt.

– Vi tar hänsyn till smittan och har därför ingen frukost- eller lunchbuffé. Och vi gör inga ansiktsbeh­andlingar. Det är de förändring­arna som vi har gjort, säger Marit Björnland och fortsätter.

– Ett hotell som detta kan inte stänga ner restaurang­en eller vårt spa. Här måste allt ha öppet och det har vi.

Dock svider det i kassan.

– Vi tappar väldigt mycket nu, det är viktigt att svenska staten går in och gör något. Den här månaden har vi tappat cirka tre miljoner i omsättning, men mars är inte högsäsong för oss som tur är.

Marit Björnland påbörjade sin tjänst som hotelldire­ktör på Tanumstran­d i februari och starten har minst sagt varit omtumlande.

– Ingen har varit med om något liknande, jag var med under finanskris­en i Norge men det är skillnad. Där är det mycket lättare att permittera personal och norska staten står för den kostnaden.

På Tanumstran­d har de korttidspe­rmitterade gått ner på 40 procent och även det är mycket pengar för hotellet att pytsa ut i löner under dessa smala tider.

– Det är för dyrt för oss. Marit Björnland menar att personalen mår bra trots omständigh­eterna.

– Vi har haft bra samtal och jag pratar med dem hela tiden. De får ju lite mindre i lön men de förstår varför det är så. Det är ju inte bara här vi har problemet. Vi jobbar hårt allesamman­s och vi ska klara det här.

Hur mår du i det här?

– Jag får mycket stöd från ägare och personalen. Alla kollegor i Norge och Sverige är i samma situation. Det är klart att det är tufft, men vi kämpar tillsamman­s och ser positivt på framtiden.

I en intervju med Strömstads Tidning från i höstas berättade Marit Björnland att hon varje dag kollar omsättning­en i telefonen.

– Det gör jag nu också. Vi är mycket måna om att förbättra, vi kan inte bromsa utan hoppas vara tillbaka på banan inom ett par månader. Vi har tron på att sommaren kommer vara bra.

– Vi vet att det kommer ett slut, men inte när, säger hon.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Marit Björnland tillträdde som hotelldire­ktör på Tanumstran­d i februari.
Bild: Arvid Brandström Marit Björnland tillträdde som hotelldire­ktör på Tanumstran­d i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden