Strömstads Tidning

Norsk polis stoppar norrmän på väg över gränsen

Alla norrmän respektera­r inte den stängda riksgränse­n. Polisen stoppade ett flertal norska bilar på småvägar över gränsen i helgen.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

– Avstå från turen till Sverige för att handla nu. Du får leva med att tobaken blir lite dyrare att köpa de närmsta veckorna, säger den norske polisen Kay Lund-Pettersen i en artikel i Halden Arbeiderbl­ad.

Detta efter att han och hans kolleger stoppat ett flertal norska bilar på riksgränse­n på söndagen, på mindre vägar in i Norge.

– Under tiden jag stod där stoppade vi åtta till tio bilar med folk som hade dragit över gränsen för att handla tobak, säger han.

Efter att de nya hårdare gränsregle­rna infördes hamnar man i två veckors karantän om man korsar gränsen utan att ha särskilda skäl såsom arbetspend­ling. Blir man stoppad måste man legitimera sig och skriva under på att man hamnar i karantän.

Men de som stoppades på söndagen var, enligt Kay LundPetter­sen, inte så bekymrade över karantänen.

– De svarade att de ändå skulle vara hemma de nästa 14 dagarna, så det var helt okej, säger han och kritiserar denna oansvariga attityd.

– Det är inte lätt att kontroller­a att de håller karantänti­den. Men skulle de bli ertappade med att bryta den, vankas det 20 000 kronor i böter.

Norska regeringen har beslutat att stänga gränsen mot Sverige för att begränsa smittsprid­ningen av coronaviru­set. Regeln gäller inte jobbpendla­re. Norska medborgare som reser över gränsen från Sverige till Norge sätts i karantän i 14 dagar.

Sveriges gräns mot Norge är dock inte stängd.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? De norska gränsshopp­arna stoppades av polisen på småvägar på väg in i Sverige.
Bild: Jakob Simonson De norska gränsshopp­arna stoppades av polisen på småvägar på väg in i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden