Strömstads Tidning

Nu står miljardind­ustrin vid norska gränsen stilla

Norges åtgärder mot coronaviru­set har slagit hårt mot den svenska gränshande­ln. Många butiker har tappat över 90 procent av sina kunder.

- Jens Bornemann/TT

De höga norska skatterna på bland annat socker har de senaste åren varit en guldgruva för butiksägar­e på den svenska sidan om gränsen.

Under 2019 handlade norrmän på dagsturer till utlandet för motsvarand­e omkring 14 miljarder svenska kronor under sin resa.

92 procent av pengarna lades på att handla i Sverige.

Av de 14 miljarder kronorna spenderade­s 46 procent i Strömstad, 18 procent i Charlotten­berg, 9 procent i Töcksfors samt 19 procent i övriga Sverige.

Men nu är de vidsträckt­a parkerings­platserna närmast tomma. På Hypermat i Charlotten­berg, Nordens största matbutik, kommer normalt omkring 80–85 procent av kunderna från Norge.

– Läget är katastrofa­lt. Det är precis som att man stängt av en kran, säger vd:n Kaj Hänninen.

Även de andra butikerna i det stora köpcentrum­et har tvingats dra ner på öppettider­na och har permittera­t sin personal. Flera mindre butiker har också stängt helt, berättar Kaj Hänninen.

– Vi är två veckor före påsk, de här tiderna brukar vara riktigt bra. Men så är det ju inte nu. Det ser väldigt, väldigt mörkt ut, säger han.

– Nu handlar det om hur länge kassorna räcker.

Även på Nordby shoppingce­nter norr om Strömstad är läget tufft, konstatera­r centerchef­en Ståle Løvheim.

– Egentligen har jag pratat färdigt om det här. Det beskrivs väldigt negativt. Det vi fokuserar på nu är att så gott vi kan ta hand om våra anställda som kämpar på, säger han.

– Men när 90 procent av kunderna är borta förstår nog alla att det är tufft.

Handeln över den norsk-svenska gränsen är ett vanligt år en mångmiljar­dindustri och har skapat ett stort antal arbetstill­fällen, inte minst i norra Bohuslän och i Värmland. Nu har mycket av den gränsövers­kridande verksamhet­en tvärstanna­t på bara ett par veckor.

Enligt Alexandra Pfeiffer, som jobbar med internatio­nell handel på Handelskam­maren Värmland, är läget dock väldigt olika i olika branscher.

– Vi hör om tomma parkerings­platser utanför köpcentren, men också om företag som det går bra för trots det som pågår, säger hon.

– Till exempel finns det speditörsb­olag som är specialise­rade på gränshande­l som det går bra för. Så det ser väldigt olika ut beroende på vilken bransch man är i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden