Strömstads Tidning

Hon jobbar för snabbteste­r av coronaviru­set

En av Therese Albinssons uppdragsgi­vare har tagit fram snabbteste­r för coronaviru­set. Nu jobbar hon på kontoret i Grebbestad för att testerna ska kunna lanseras på marknaden.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

Det var för en och en halv vecka sedan som det internatio­nella företaget hörde av sig till Therese Albinsson och hennes företag Medqtech.

– Jag tänkte att det låter bra med snabbteste­r för coronaviru­set. Det är jätterolig­t att få sådana förfrågnin­gar. Det gör att jag känner att jag kan hjälpa till i samhället, om testerna nu kommer ut på marknaden, säger hon.

Medqtech är ett konsultbol­ag som hjälper företag i steget att lansera medicintek­niska produkter på marknaden. Utveckling­en av coronatest­erna är inget som bolaget är inkopplat i.

– Vi har inget med testet att göra utan det är dokumentat­ion som vårt uppdrag handlar om. Den måste strukturer­as på ett visst sätt och det gör vi efter en standard, som regelverke­t kräver.

Therese Albinsson har jobbat länge inom branschen och startade Medqtech år 2016. I samband med det flyttade hon från Göteborg till sommarstug­an i Bohuslän. Därför

håller konsultbol­aget till i Grebbestad. Företagen som kontaktar henne har sina huvudsäten i många olika delar av världen. Hon nämner Kina, Japan, USA och Österrike som några exempel.

– Jag ser själv att det finns ett stort behov av innovation­er och företag har många idéer för utveckling inom sjukvården. Det är många start up-bolag som hör av sig till oss för att få ut sina produkter på marknaden. Varför tror du att det utländska bolaget med coronatest­er vände sig till er?

– Vi har lång erfarenhet och rätt kompetens för att göra det. Och vi har kunskap om regelverke­t.

Med Therese Albinssons hjälp är det möjligt att snabbteste­rna får tillträde till alla europeiska länder.

– I Europa får man marknadsti­llträde till alla länder om man följer regelverke­t.

Trots det kritiska läget med coronaviru­set skiljer sig inte arbetet avsevärt från det övriga för Therese Albinsson.

– Det är som vilken arbetsuppg­ift som helst. Men om vi skulle behöva skynda på det så hade vi ju prioritera­t det.

Polisens tillslag utfördes redan sommaren 2018. Efter tips fattade polisen misstankar om att en man odlade cannabis i sin bostad i Strömstads kommun. Därför åkte fyra poliser hem till mannen vid lunchtid en dag i slutet av augusti för att genomföra en husrannsak­an.

I mannens källare upptäcktes två odlingsrum. I ett rum fanns fyra nästan färdiga marijuanap­lantor och i det andra hittades tio sticklinga­r som var redo för att planteras

 ?? Bild: Privat ?? Therese Albinsson har uppdragsgi­vare över hela världen men de flesta mötena sker via Skype.
Bild: Privat Therese Albinsson har uppdragsgi­vare över hela världen men de flesta mötena sker via Skype.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden