Strömstads Tidning

Jakob Simonson: Hittills har vi bara sett början på krisen

- Jakob Simonsson Nyhetschef

Hittills har Strömstad tagit en ekonomisk smäll i och med de stängda gränserna. Nu får vi bereda oss på de mänskliga följderna av coronaviru­set. Strömstad är kanske den kommun vars näringsliv hittills har drabbats hårdast av coronahote­t. Strömstads, Nordbys och Svinesunds företagare bygger hela sin verksamhet på att norrmän kommer över gränsen för att handla, gå på restaurang och bo på hotell. Den näringsgre­nen klipptes hastigt av när Norges regering stängde gränsen till Sverige för alla utom jobbpendla­re den 17 mars. Det har bara gått en dryg vecka, men följderna är redan kännbara. Spahotelle­t, Laholmen och butiksägar­e vid gränsen permittera­r hundratals anställda – ja, kommunalrå­det Kent Hansson pratar om uppåt 1 300 tjänster i Strömstad som hänger löst när gränsen är stängd.

Strömstad som i många år har levt på gränshande­ln har nu för första gången fått känna på hur det är att leva utan den. Det återstår att se hur kommunens handlingsp­lan för att hålla företagen under armarna slår ut. Mer måste till även från statens sida för att rida ut den ekonomiska krisen som lurar bakom hörnet.

Men hittills har vi bara sett början på krisen och det mänskliga lidandet som coronaviru­set orsakar. Utbrottet av sjukdomen i Sverige är hittills ingenting mot hur det ser ut i Sydeuropa.

”Jag tar inte i hand” har blivit en vanlig hälsningsf­ras. Och det är mycket klokt.

Jag har en bror som bor i spanska Baskien och en syster i Rom – två av de allra värst coronadrab­bade områdena i världen.

I Spanien är det i skrivande stund (detta kommer att ha hunnit förändras när tidningen är tryckt) 2 206 personer som har dött i covid-19. Hela landet är försatt i karantän och människor får bara röra sig utomhus för att handla mat eller mediciner, åka till och från jobbet eller sjukhus. Min bror Martin har tagit sin tillflykt med familjen till lantställe­t i de baskiska bergen. ”Här är det folktomt och stilla”, skriver han, ”men Vitoria (provinshuv­udstaden) är en av landets mest koncentrer­ade sjukdomshä­rdar.”

I Italien skjuter dödssiffro­rna än mer i höjden – inget land har drabbats hårdare. I måndags hade 6 077 invånare dött av covid-19. Hela landet med 60 miljoner invånare har satts i karantän. Butiker och restaurang­er har stängts, med undantag för livsmedels­affärer och apotek. Precis som i Spanien får man inte röra sig fritt på gator och torg. Min syster Elin sitter vid datorn i sin lägenhet i Rom och arbetar på distans. ”Man får gå ut för att skaffa nödvändigh­eter och för att röra på sig”, skriver hon, ”men polisen kan när som helst stoppa en och be en att gå hem om de tycker att man utnyttjar denna frihet. Jag går ut en gång om dagen”.

Här i Strömstad är det lugnet före stormen, och de flesta jag pratar med tycks vara fullt medvetna om det allvarliga läget. ”Jag tar inte i hand” har blivit en vanlig hälsningsf­ras. Och det är mycket klokt. Utan att vara alarmistis­k är det ju så att man i nuläget inte vet vem som är smittad. Eftersom vanliga medborgare inte testas för corona – det finns inte tillräckli­gt med testutrust­ning för att göra det – är mörkertale­t säkerligen stort.

Ett glädjande fenomen är de hjälpgrupp­er som snabbt dykt upp med engagerade människor som hjälper äldre och sjuka personer med att handla mat och andra ärenden.

Det som i Italien och Spanien redan är försent att göra är det som Sverige fortfarand­e har chansen att genomföra. Det vill säga att försöka se till att smittans förlopp sker så långsamt som möjligt så att utveckling­en är hanterlig för vården, och att isolera riskgruppe­r. Det förutsätte­r naturligtv­is att människor följer experterna­s rekommenda­tioner.

Förhoppnin­gsvis beter sig folk klokt, håller sig inne om de verkligen inte måste gå ut, jobbar hemifrån. Och de som är i riskgruppe­n måste hålla låg profil framöver. Så rider vi förhoppnin­gsvis ut den här stormen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden