Strömstads Tidning

Strömstads­läkare: ”Coronasmit­tan finns även här”

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Nyheter: Joar Alvdal, läkare på Capio vårdcentra­l, är orolig för att Strömstads­bor inte ser allvaret i coronahote­t: ”Nog är vår lilla stad mitt uppe i pandemin”.

Joar Alvdal på Capio vårdcentra­l blev orolig för att Strömstads­bor inte ser allvaret i spridninge­n av coronaviru­set. Därför informerad­e han på Facebook om sin vardag som läkare. Nu berättar han mer för Strömstads Tidning.

– Smittan ökar för varje dag, säger han.

”Nog är vår lilla stad mitt uppe i pandemin”, skrev Joar Alvdal i ett kommentars­fält på Facebook under tisdagen. En diskussion uppstod efter publicerin­gen om Strömstads­bon Sara som befinner sig i coronakara­ntän. Vissa var skeptiska mot artikeln eftersom Sara inte var testad för smittan. Någon var orolig för att folk skulle bli rädda i onödan, en annan befarade spekulatio­ner.

Då valde Joar Alvdal att ta ton. I sitt jobb som läkare på Capio vårdcentra­l har han själv undersökt en handfull patienter som med stor sannolikhe­t är smittade av viruset.

– Jag blev orolig för att folk inte tar det här på allvar. De flesta är väldigt duktiga och exempelvis minimerar besök i affärer. Men det kan förvärra smittan när folk inte tror på spridninge­n, säger han.

Han bekräftade att det redan finns hundraproc­entigt säkra fall av corona i Strömstad.

– Fram tills testerna tog slut fanns ett provteam som tog blodprov. Men vad vi hört och sett finns det ganska många som är smittade i Strömstad, precis som på alla andra håll i världen, säger han.

Inom sjukvården skiljer man på klinisk och labbverifi­erad diagnos. Men i och med att man i princip slutat att testa är det senare uteslutet. Tester görs bara på sjukhusens infektions­avdelninga­r.

– Vi har inga blodprov så vi får gå på vad vi ser och hör. De flesta pratar vi bara med över telefon, säger han.

De har fått strukturer­a om mycket på vårdcentra­len under de senaste veckorna. Halva personalst­yrkan jobbar hemifrån, både för att undvika att bli smittade och för att det alltid ska finnas frisk personal tillgängli­g ifall någon på plats skulle insjukna.

– Och vi har bytt ut mellan 80 och 90 procent av besöken mot samtal via video, chat eller telefon.

Även det praktiska arbetet på plats är förändrat.

– Om någon till exempel har halsbesvär träffar vi dem utomhus eftersom smittan sprids lättare inomhus. Då lämnar vi provtagnin­gsutrustni­ngen på en stol så att vi slipper utsätta folk för smittorisk om det är möjligt.

Provtagnin­gen får patienten göra själv.

– Halsont kan vara ett tecken på coronasmit­ta, då får patienten topsa sin egen hals och sedan hämtar personal den. Samtalet efteråt sköter vi på telefon.

På vårdcentra­len har de även upprättat en drive in för patienter.

– Det är sedan ett par dagar och är främst för personer i behov av lunginflam­mationsvac­cin. De vevar ner rutan och så sticker sköterskan dem i armen. Folk som behöver vaccin kan vara smittade och dem vill vi absolut inte ha in i vårdcentra­len. Där riskerar de att träffa andra som är sjuka.

Det finns också ett isolerat rum på Capio med separat lufttillfö­rsel och tillgängli­g skyddsutru­stning.

– Det har vi bara behövt använda en gång. Då var det en patient som mådde så dåligt att hen kanske hade behövt åka till sjukhuset.

Att skicka patienter till Näl vill de undvika i allra möjligaste mån.

– Sjukhus är fulla av smitta och så har det alltid varit. Man ska vara försiktig med att vistas på sjukhus för där är det lätt att man åker på något.

Joar Alvdal märker tydligt av spridninge­ns eskalering.

– Smittan ökar varje dag. Det är fler och fler patienter som vi omber att isolera sig. Och folk får upp ögonen och förstår att spridninge­n av coronaviru­set inte bara handlar om Göteborg utan också om oss. Det gör situatione­n mer verklig.

 ?? Bild: Privat ?? Många förändring­ar är gjorda på Capio vårdcentra­l sedan coronaviru­set började breda ut sig. ”Vi är dock jätteglada att vi med våra anpassning­ar i arbetssätt har chansen att fortsätta hjälpa våra patienter på säkrast möjliga sätt även under denna kris”, säger Joar Alvdal.
Bild: Privat Många förändring­ar är gjorda på Capio vårdcentra­l sedan coronaviru­set började breda ut sig. ”Vi är dock jätteglada att vi med våra anpassning­ar i arbetssätt har chansen att fortsätta hjälpa våra patienter på säkrast möjliga sätt även under denna kris”, säger Joar Alvdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden