Strömstads Tidning

”Nöje får inte gå före hälsa i den kris som pågår nu. Vi vädjar till allas förnuft och solidarite­t – res inte hit till Bohuslän nu.”

-

Jag tittade på Vetenskape­ns värld som körde en repris på ett reportage av Staffan Hildebrand om spanska sjukan från 2018. Det finns så många likheter mellan den tidens epidemi och den nuvarande: global spridning, påtagliga samhällsef­fekter, många dödsfall. Men också många olikheter. Spanska sjukan spreds under första världskrig­et, så rapportern­a om influensan­s spridning hemligstäm­plades av de stridande länderna. Spanskan som den kallades spreds också genom soldater och sjömän – unga, starka män som också utgjorde riskgruppe­n då (till skillnad från nu, när det framförall­t är äldre och sjuka). Det var inte förrän sjukdomen nådde Spanien som journalist­erna öppet rapportera­de om vad som hände, eftersom Spanien inte var indraget i kriget.

I dag delar länderna det nya coronaviru­sets DNA med varandra och forskare över hela världen jobbar febrilt för att ta fram ett vaccin eller åtminstone ett läkemedel. Under spanska sjukans tid visste de inte ens att det fanns något som hette virus. De hade heller inte någon medicin att sätta in mot följdsjukd­omen som då – precis som nu – var lunginflam­mation.

I programmet får vi följa forskaren Björn Olsen när han går in i lokaltidni­ngen Barometern­s arkiv. Barometern är Strömstads Tidnings motsvarigh­et i Kalmar och har ytterligar­e några år på nacken, den grundades redan 1841. Han bläddrar i tidningslä­ggen från 1918 som är så spröda att de hotar att falla sönder. Och nu förstår vi vidden av katastrofe­n. Sida upp och sida ner med dödsannons­er. I en notis med rubriken ”Svårt hemsökt familj” berättas om familjen Jonsson på Backargård­en i Asarum, där pappan och två av hans döttrar 18 och 22 år gamla avled inom en timma och en tredje dotter hade avlidit några dagar tidigare.

Ännu mer rörande är det när Hildebrand intervjuar den då 99-årige Henry Kläppe som mindes hur det var (intervjun gjordes 2007). Granngårde­n miste fem barn, han var på skolkamrat­ernas begravning­ar. Och han följde utveckling­en genom att läsa sin lokaltidni­ng, Barometern.

– Jag var ju tio år 1918, så jag kunde ju läsa. De berättade ju hur det var.

Därför visste han att det pågick i hela Sverige, ja i hela världen. Lokaltidni­ngens rapporteri­ng levde alltså starkt i hans minne 90 år senare och hjälper forskare att förstå.

I dag kan tusentals bohuslänin­gar följa vår rapporteri­ng om den värsta pandemin sedan 1918. Lita inte på lösa rykten, lita på riktiga lokaljourn­alister.

Världen överlevde spanska sjukan, trots att det samtidigt pågick ett världskrig. Det kom – och kommer – en tid efter epidemin.

Henry följde spanska sjukan i sin lokaltidni­ng 1918: ”De berättade hur det var”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden