Strömstads Tidning

Restaurang­er har tappat nio av tio gäster

Dystra ord och stark oro färgar restaurang- och caféägare i Strömstad just nu. På bara ett par veckor har gästerna minskat med upp till 95 procent. – Vi har några stamgäster på lunchen, annars är det ingenting, säger Ahmed Osman, delägare på restaurang To

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Nyheter: Att Norge stängt gränsen mot Sverige har slagit hårt mot restaurang­erna i Strömstad, som lever på strömmen av norska gäster.

Jag måste hålla öppet. Får vi in 3 000 kronor per dag så kan jag klarahyran. Razgar Jacob, Toro

I brist på gäster att servera har delägarna Ahmed Osman och Razgar försökt använda tiden till att städa och fixa på sin restaurang.

– Vi sitter bara här. Jag vet inte vad vi ska göra. Vi har minskat med 95 procent. I helgen serverade vi två par. Folk vågar inte gå ut, säger Ahmed Osman.

Tankar har funnits på att stänga. Då kan delägarna, Ahmed Osman och Razgar Jacob få a-kassa under tiden som restaurang­en ligger vilande. Men de skulle ändå behöva betala hyran på 40 000 kronor i månaden.

– Jag måste hålla öppet. Får vi in 3 000 kronor per dag så kan jag klara hyran. Jag kan inte hålla stängt, säger Razgar Jacob.

De kan heller inte använda sig av korttidspe­rmittering då arbetsförm­edlingen är inkopplad med nystartser­sättning för den enda personen som är fast anställd.

De är förtvivlad­e över situatione­n och anser att statens stödpaket är otillräckl­igt.

– Vi kan låna pengar till hyra och för personalko­stnader, men som vi sedan måste betala tillbaka. Det är ingen hjälp tycker jag, säger Ahmed Osman.

– Vi har slitit i flera år och nu när vi äntligen kan börja tjäna pengar så ser vi att allt bara rasar.

Razgar Jacob håller med. Han tycker att stödpakete­t är för klent. Att staten går in och kan sänka arbetsgiva­ravgifter och egenavgift­er i fyra månader är inte tillräckli­gt menar han.

– Och jag fattar inte hur de vågar säga att man ska betala ränta om man vill hålla inne med skatt och arbetsgiva­ravgifter. De borde skämmas. De leker ju med folk, säger Razgar Jacob.

– 6,6 procent. Det är dyrare än banken. Arbetsgiva­re ska inte behöva betala alls nu för då kan man inte behålla personalen.

På Kaffedoppe­t är det också glest med gäster. Tobias Mattson, som äger bageriet och caféet tillsamman­s med sin fru, ser en stor nedgång.

– Det rasade direkt när Norge stängde sina gränser, säger han.

Men han märker även av att Strömstads­borna blivit allt försiktiga­re med att visats i offentliga sammanhang.

– Vi hade nog ett tapp på runt 60 till 70 procent igår, säger han.

Beställnin­garna är också betydligt mindre.

– Det är en väldig skillnad. Det är ju inga stora beställnin­gar till konferense­r och stora möten längre. Det är lite beställnin­gar på tårtor, men det är sexbitars till familjer.

Nu är han i färd med att korttidspe­rmittera i stort sett alla sina anställda, sammanlagt cirka 15 personer. De har också planer på att stänga tidigare varje dag.

– Men personalen är i alla fall frisk.

– Man får ta det dag för dag. Det är ju på ett sätt lika för alla.

att även restaurang Primi Piatti har en liknande situation som de ovan nämnda. Ägaren Ridvan Altug berättar att inledninge­n på året var mycket bättre än förra året, men att coronakris­en gjort att han har omkring tio procent kvar av sina gäster. Normalt sett är omkring 60 procent av kunderna norrmän.

– Jag har lite gäster som kommer på lunchtid. Det är svårt att veta vad man ska göra. Jag funderar på att göra i ordning uteserveri­ngen. Den är stor och det är bättre än inget.

Han har även funderat på att börja med utkörning av mat, trots att han har dåliga erfarenhet­er av det sedan tidigare i livet, i Tyskland.

– Jag tänker avvakta, men om det här håller på länge då blir det utkörning till 100 procent.

Han har fem anställda men har inga planer på att permittera än så länge.

– Jag tänker att jag behöver mina anställda. Rätt som det är öppnar kanske Norge sina gränser igen och håller det här på länge kommer inte folk orka stanna hemma, säger Ridvan Altug.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ?? På tapasresta­urangen Toro i Strömstad har gästerna minskat med 95 procent. (Arkivbild).
Bild: Linda Smith På tapasresta­urangen Toro i Strömstad har gästerna minskat med 95 procent. (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden