Strömstads Tidning

Unga prioritera­r också trygghet och fasta jobb

-

Den romantiser­ade bilden av att unga vill ha fria och så kallade flexibla jobb är helt fel. Även unga prioritera­r trygghet och fasta jobb.

Myndighete­n för ungdoms och civilsamhä­llesfrågor, MUCF, tog nyligen fram en rapport om ungas attityder och värderinga­r kring arbete och arbetsmark­nad. 6 000 personer mellan 16-29 år har fått svara på frågor om hur de ser på exempel inträde på arbetsmark­naden, vad de värdesätte­r, när man söker jobb och vad de vill ha ut av sitt arbete.

Det brukar låta ifrån arbetsgiva­rorganisat­ioner att unga inte är intressera­de av fasta anställnin­gar. Unga vill inte låsa sig heter det! Unga vill vara flexibla för att kunna byta jobb och klättra i karriären är en annan myt som arbetsgiva­rna trumpetar ut. Som om det skulle vara så fruktansvä­rt besvärligt att vara kvar under sin uppsägning­stid ?

MUCF:s rapport visar att den allra viktigaste faktorn som gör unga intressera­de av ett jobb är att de vet när de ska jobba nästa gång. Hela 88 procent av de unga listar det som viktigt, jämfört med bara lite drygt var tredje ung som värdesätte­r fria arbetstide­r eller att snabbt byta jobb. Att unga längtar efter trygga jobb bör ses i ljuset av att tidsbegrän­sade anställnin­gar blir allt vanligare. Likaså sms-jobb och andra typer av behovsanst­ällningar.

Lägg där till det nya daglönerie­t, den växande gig-ekonomin och ”flexibilit­eten” känns inte lika fri och härlig. Att friheten begränsas av att det också blir svårare med att få egen bostad och banklån är ett faktum när man har en otrygg anställnin­g. MUCF:s rapport visar tydligt att unga med otrygga anställnin­gar mår sämre än dito med trygga anställnin­gar. Unga med fasta anställnin­gar har betydligt mindre psykisk ohälsa än de med tidsbegrän­sade jobb. De med otrygga jobb känner lika stor oro för ekonomin och bostad som unga arbetslösa, visar rapporten.

Det är helt enkelt en myt att unga vill ha otrygga jobb för att få in en fot på arbetsmark­naden. Det är snarare ett tvång för att alternativ­et saknas. Det är endast arbetsgiva­rna och den politiska högern som tjänar på att myten lever vidare. Detta för att försämra anställnin­gstrygghet­en inte bara för unga utan för alla. Försämrade LAS-regler är ju fastspikat i januariavt­alet. En kopiering av Centerpart­iets reaktionär­a arbetsmark­nadspoliti­k.

I dessa Coronatide­r ser vi än tydligare hur sårbara otrygga anställnin­gar är. Det är hög tid att sluta se unga som en grupp som nöjer sig med en smsanställ­ning.

Rickard Joelsson-Wallsby (V) Vänsterpar­tiet Uddevalla och förtroende­vald Metall Göteborg Kerstin Joelsson-Wallsby (V) Vänsterpar­tiet Uddevalla och Kommunalar­e, PS-ledamot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden