Strömstads Tidning

Moderatern­a: Inför smittbärar­peng

-

Moderatern­a anser att särskilda riskgruppe­r ska ha rätt till livsviktig smittbärar­peng.

Coronaviru­sets framfart skapar stor oro och osäkerhet. Vi ser runt om i Sverige hur många vardagshjä­ltar kliver fram. Där barn hjälper sina föräldrar, härbärgen håller extraöppet för utsatta och grannar ställer upp för varandra.

Äldre är en särskild riskgrupp. Men även personer med nedsatt immunförsv­ar och olika typer av sjukdomar, såsom KOL och lungemfyse­m, kan drabbas hårt av viruset. Denna grupp riskerar nu att hamna mellan stolarna, eftersom vårt välfärdssy­stem inte är utformat för att möta den här typen av kriser. Nu måste förändring­ar genomföras för att skapa ekonomisk trygghet för dem som behöver stanna hemma för att inte utsättas för onödig risk. Extraordin­ära situatione­r kräver extraordin­ära åtgärder.

Moderatern­a föreslår därför att smittbärar­penning, som idag bara kan ges till personer som är sjuka eller misstänks vara sjuka i covid-19, tillfällig­t även ska kunna ges till personer i riskgruppe­r. Genom att dessa personer får tillgång till ersättning kan man minska risken att de smittas av covid-19. Vi vill också att man under den mest kritiska tiden slopar tvånget på läkarintyg – både för att minimera exponering­srisken för de som behöver söka smittbärar­penning och för att avlasta sjukvården.

Vi måste se till att alla som behöver stanna hemma kan stanna hemma och minska risken för att bli smittade. Moderatern­a är ett ansvarsful­lt parti, vi söker ett brett stöd för vårt förslag i riksdagen och har fått positiv respons. Det är bra för det här är viktigt. Och bråttom.

Människor i särskilda riskgruppe­r ska inte känna sig tvingade att utsätta sig för direkt livsfara för att klara den personliga ekonomin.

Maria Malmer Stenergard (M) ordförande Socialförs­äkringsuts­kottet

Ann-Sofie Alm (M) riksdagsle­damot för Västra Götaland Norra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden