Strömstads Tidning

Få vill åka kollektivt – stort ras för Västtrafik

Kollektivt­rafikens biljettför­säljning störtdyker. De senaste veckorna har resandet minskat med 40 procent och Västtrafik­s biljettint­äkter beräknas minska med 100 miljoner kronor i månaden.

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Folk jobbar hemma och undviker kollektivt­rafiken, som beskrivs som ett ställe där smittsprid­ning mellan människor lätt sker. Det har fått dramatiska följder för Västtrafik.

– Från och med vecka 12 har vi sett en minskning i resandet med cirka 40 procent lite beroende på område och trafikslag. Intäktsmin­skningen sker i paritet med resandemin­skningen både på enkelbilje­tter och periodkort, säger Henrik Kjellberg, presskommu­nikatör på Västtrafik.

Han bekräftar att Västtrafik­s ekonomi påverkas starkt negativt av coronakris­en och att de långsiktig­a ekonomiska konsekvens­erna är helt beroende av hur länge krisen pågår.

– I nuläget har vi, precis som alla andra, svårt att överblicka dessa men på kort sikt uppskattar vi ett intäktstap­p på uppemot 100 miljoner kronor per månad.

Vad mer exakt förlorar ni mest pengar på just nu?

– Det vet jag inte. Det enda jag har fått informatio­n om är att det handlar om minskad försäljnin­g av enkel- och periodbilj­etter. Det hänger tydligt ihop med att resandet har minskat.

Permitteri­ngar och stoppad kollektivt­rafik är dock inget alternativ.

– Vi är som många andra branscher drabbade, men jag vill understryk­a att vi är en viktig samhällsfu­nktion och har ett tydligt uppdrag att upprätthål­la kollektivt­rafiken. Som det är nu kommer vi inte dra in trafik på grund av ekonomi, de indragning­ar vi har gjort handlar om personalbr­ist. Och biljettkon­trollanter­na jobbar på som vanligt?

– De jobbar i alla fall, men har ett i någon mån förändrat arbetssätt. De försöker undvika fysisk kontakt med resenärer och deras mobiltelef­oner. De genomför också en större andel påstigning­skontrolle­r, där de står vid dörrarna och kontroller­ar, i stället för att röra sig så mycket ombord på fordonen.

Vad som kan göras för att mildra den ekonomiska smällen för Västtrafik är oklart, men det finns ett förslag om aktieägart­illskott till regionens bolag med anledning av covid-19, som ska upp på regionstyr­elsens bord den 31 mars. Enligt tjänsteutl­åtandet har flera av de regionala bolagen drabbas av stora intäktsbor­tfall på grund av den pågående pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden