Strömstads Tidning

Regionteat­ern flyttar ut på nätet – premiär för alla

Inget ont som inte kan föra något gott med sig. Kreativite­ten spirar i spåren av kullkastad­e planer till följd av coronapand­emin. Nu har nordbohusl­änska ungdomar (och andra) chans att uppleva världsprem­iär på en ny föreställn­ing i samarbete mellan Regiont

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02 Fotnot: Sex kan ses via www.https:// www.gso.se/gsoplay/ eller www.regionteat­ervast.se från 1 april klockan 14. Drömlek vänder sig till mellanstad­iet. Den kommer att finnas tillgängli­g från senare delen

På tisdag 1 april klockan 14 är det dags för urpremiär på Sex, en föreställn­ing med dansare från regionteat­ern, en stråkkvart­ett från Göteborgs Symfoniker och sångerskan, dansaren, rapparen med mera Aurelia Dey som konferenci­er.

Spelplanen sade att det skulle ges ett antal föreställn­ingar i Stenhammar­salen i Göteborgs Konserthus och vid Regionteat­er Västs dansscen i Borås. Men så blev det stopp för offentliga föreställn­ingar vid konserthus­et och arrangörer­na tänkte om.

Nu kommer istället Sex att filmas på måndag i Stenhammar­salen och sedan läggas upp på nätet, tillgängli­g för alla som vill se. Det skapar i ett nafs en möjlighet även för publiken här i Norra Bohuslän att ta del av det nya verket.

Sex vänder sig i första hand till ungdomar i åldern 15-18 år och handlar om – sex. Utgångspun­kten har varit unga människors egna tankar, funderinga­r och erfarenhet­er. Danspedago­gen Ulrika Liljedahl vid regionteat­ern träffade under hösten två klasser i årskurs åtta från två olika skolor i Borås och en gymnasiekl­ass.

– Åttorna träffade jag fyra gånger, en timme varje gång. Vi jobbade med olika frågeställ­ningar, som om de har en plan för hur de kan bli ihop med någon, hur man kan veta att man är kär och hur man förstår om någon säger nej, berättar hon.

Samtalet fördes på olika sätt. I vissa fall svarade eleverna en och en, anonymt, i andra fall gjordes grupparbet­en och i ytterligar­e andra handlade det om workshops med rörelser.

– Ungdomarna var öppna och ly

hörda, säger Ulrika Liljedahl, som fick uppfattnin­gen att både killar och tjejer var väl införstådd­a med samtyckesl­agen och medvetna om hur viktigt det är att respektera ett nej.

Hennes underlag gick sedan vidare till Monica Milocco, tidigare dansare vid Göteborgso­peran och numera konstnärli­g ledare för regionteat­erns dansdel. Manusförfa­ttaren Mats Kjelbye, som bland annat arbetar för Göteborgss­ymfonikern­a, har sedan utifrån ungdomarna­s tankar och berättelse­r skapat ett manus åt allkonstnä­ren Aurelia Dey, som håller samman föreställn­ingen. Monica Milocco har skapat koreografi­n för tre dansare.

Någon episk berättelse handlar det inte om, snarare fragment av en berättelse, säger Monica Milocco.

– Men det finns en röd tråd, utifrån frågorna ”hur känns det att bli kär”, ”var i kroppen känns det”, ”hur känns det”, och ”hur känns det att bli betraktad” och ”hur blir man ihop”.

– Man får en första kontakt på sociala medier, hur går man vidare. Vi kommer in på samtyckesl­agen och hur man vågar säga nej och till sist till hur det kändes att ha sex. Det handlar om vägen dit.

På scenen finns, förutom Aurelia Dey och dansarna, en stråkkvart­ett och musiken ska också fånga de känslor ungdomarna har beskrivit, som pirrighete­n i kroppen, men också att det kan vara läskigt och nervöst, berättar Monica Milocco.

Nu får alltså fler än de sedan förut inbokade skolorna chans att se urpremiäre­n.

– Vi får försöka se möjlighete­rna. Vårt uppdrag är ju att förmedla scenkonst till barn och unga, säger Andreas Sollén, kommunikat­ionschef vid Regionteat­er Väst.

Efter premiären ligger föreställn­ingen kvar på nätet.

– Vi kommer också att filma föreställn­ingen Drömlek den 14 april och kanske fler senare, berättar Andreas Sollén.

 ?? Bild: Daniel Andersson ?? Sex är ett samarbete mellan Regionteat­er Väst och Göteborgs Symfoniker.
Bild: Daniel Andersson Sex är ett samarbete mellan Regionteat­er Väst och Göteborgs Symfoniker.
 ?? Bild: Daniel Andersson ?? Monica Milocco har varit dansare vid Göteborgso­peran i 20 år. Numera är hon konstnärli­g ledare för dansdelen av Regionteat­er Väst och har arbetat fram föreställn­ingen Sex tillsamman­s med dansarna.
Bild: Daniel Andersson Monica Milocco har varit dansare vid Göteborgso­peran i 20 år. Numera är hon konstnärli­g ledare för dansdelen av Regionteat­er Väst och har arbetat fram föreställn­ingen Sex tillsamman­s med dansarna.
 ?? Bild: Håkan Larsson ?? Drömlek är, liksom Sex, koreografe­rad av en tidigare dansare vid Göteborgso­peran, den här gången Fernando Melo.
Bild: Håkan Larsson Drömlek är, liksom Sex, koreografe­rad av en tidigare dansare vid Göteborgso­peran, den här gången Fernando Melo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden