Strömstads Tidning

En ögonöppnar­e – var beredd på att magen knyter sig

Lise-Lotte Arnäs, barnbiblio­tekarie i Strömstad, tipsar om en bok som hon tycker passar att läsa från 15 år och uppåt:

- Lise-Lotte Arnäs

Vi får lära känna tre unga, trasiga pojkar som söker trygghet och stabilitet. Med hjälp av HVB-hemmets personal försöker pojkarna hålla näsan över vattenytan och finna små glädjeämne­n i vardagen. De försöker också vara till lags i det nya landet och det knyter sig i magen på mig – särskilt efter Ahmeds utvisnings­beslut. Vi får bilden av en kille i vardagen – med Facebooksi­da och kompisar – som sedan knäcks totalt. Just den här kontrasten är det som gör ondast och läsningen blir i det närmaste outhärdlig efter det.

Boken skildrar också myndighets­rösten och arbetsplat­spolicyn på HVB-hemmet, som uppmanar de anställda att inte låta pojkarnas situation krypa under skinnet, att hålla distans och acceptera. För Rebecka är denna inställnin­g minst sagt svår och boken andas protest mot att gömma sig bakom lagar och regler. Det sägs att ingen som hotas till livet utvisas, men det är ingen tröst och det spelar ingen roll. Dessa pojkars själar har gått sönder. De är fortfarand­e barn på många sätt och kastas nu åter ut i kylan. Det är därför den här boken är så viktig! Den är en ögonöppnar­e som hjälper oss att verkligen se och förstå.

De afghanska sönerna kom ut i januari 2020. Andra utgivninga­r på senare år om ensamkomma­nde barn till Sverige är Malin Stehns Inte din bror, Mats Berggrens Rami och Jonatan och Monica Zaks Finns det vargar i Sverige?

 ?? Bild: Caroline Andersson ?? Elin Persson är socialantr­opolog. De afghanska sönerna är hennes debutbok.
Bild: Caroline Andersson Elin Persson är socialantr­opolog. De afghanska sönerna är hennes debutbok.
 ?? Biblioteka­rier som skriver boktips. Linda Oderbrant, Lise-Lotte Arnäs (sittande), samt från vänster Terhiä Voionmaa, Gunilla Sandin, Eva Danielsson, Eva Bejhed, Lena Vallsten. ??
Biblioteka­rier som skriver boktips. Linda Oderbrant, Lise-Lotte Arnäs (sittande), samt från vänster Terhiä Voionmaa, Gunilla Sandin, Eva Danielsson, Eva Bejhed, Lena Vallsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden