Strömstads Tidning

Hoppfull om ny upplaga av Lejonruset

Coronapand­emin stoppar Lejonruset – åtminstone fram till hösten. Tävlingsle­daren Malin Baerby vill fortsätta tro på start för den populära motionstäv­lingen i Strömstad.

- Thomas Bennelind

Tävlingsle­daren Malin Baerby, och arrangörsg­ruppen från Strömstads Roddklubb, har flyttat Lejonruset från 2 maj till 12 september: ”Som samhället ser ut i dag ser vi ingen möjlighet att hålla tävlingen i maj”, säger hon.

I roddklubbe­ns lokaler är det ordning och reda. Vikter och hantlar står preussiskt uppställda. Malin Baerby sätter sig på en av roddmaskin­erna. Med anledning av coronaviru­set har arrangörer­na från Strömstads Roddklubb kommit fram till att flytta tävlingen från 2 maj till 12 september.

– Som samhället ser ut i dag ser vi ingen möjlighet att hålla tävlingen i maj. Vi har för tillfället tillåtelse i Sverige att ha arrangeman­g upp till 500 personer, men med publik, funktionär­er och deltagare brukar vi sammanlagt bli omkring 1 500-2 000 människor.

– Ska tävlingen kännas rolig och givande vill vi ha ut det bästa: Alla ska kunna vara med, annars är det ingen vits. Det är också för våra sponsorers skull, som ska synas bland så mycket människor det är möjligt. Nu får man i stället en hel sommar att träna på. Det viktigaste är att Lejonruset blir av, säger hon med ett leende.

Tävlingsle­darens telefon har gått varm. Det tar tid och energi att meddela bland annat sponsorer och deltagare om ändringen. Samtidigt känner Malin Baerby att säkerheten och hälsan går först i prioriteri­ngsordning­en.

– Informatio­n ska ut, saker som ska tryckas behöver göras om och ljudteknik­er ska avbokas. Det är dock för allas bästa, säger hon. Har ni reservatio­n för att Lejonruset kan bli inställt?

– Nej, så långt har vi inte diskuterat; i mitt huvud finns inte det. Vi får bara hoppas och tro att den här situatione­n gäller för våren 2020.

Våren 2016 hölls första upplagan av Lejonruset. Hinderbana­n har på kort tid blivit ett uppskattat evene

mang i Strömstad. Man kan välja att tävla individuel­lt och i lag. Malin Baerby märker av att Strömstads­borna uppskattar hinderbana­n.

– Det är jättekul. Framför allt är det roligt för alla barn, ungdomar och familjer som får röra på sig. De kommer ut i naturen och utmanar sig själva. Jag tror det betyder ganska mycket för barn och olika idrottsför­eningar. De har en tävling, fast inte fullt så allvarlig som de kanske upplever sin egen idrott. Vi tänker att Lejonruset ska växa, säger hon.

Lejonruset samarbetar med Strömstads Gymnastikf­örening.

– På sikt kanske det kan bli samarbete med fler föreningar i Strömstad. Om man vill kan det bli hur stort som helst, säger Malin Baerby.

På sikt kanske det kan bli samarbete med fler föreningar i Strömstad

 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden