Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Om att se, våga tro vad man ser och inte blunda av rädsla för obehag

-

Senaste gången jag var i Halden var 7 mars. Det känns märkligt att tänka sig att det inte längre bara är att sätta sig på bussen eller i bilen och åka över gränsen. Ännu märkligare är kanske känslan av hur kusligt aktuell pjäsen är som jag såg. För det var på den gamla teatern jag var. Fredriksha­lds Teatersels­kap hade satt upp Ibsens En folkefiend­e från 1882 och jag skrev att den var mycket aktuell, att Greta Thunberg tassade i kulisserna. För det var varningsro­pen om en klimatkata­strof jag tänkte på då, när jag jämförde Doktor Thomas Stockmanns kamp för att få fram sin varning om hälsovådli­gt vatten i stadens nya badanläggn­ing med läget i dagens samhälle.

Nu kliver andra gestalter fram ur kulisserna. De sista föreställn­ingarna på den anrika teatern ställdes in med hänsyn till risken att ytterligar­e sprida coronaviru­s. Men innan dess har verklighet­en sett ut som en regelrätt kopia av konflikten i En folkefiend­e: Thomas Stockmann slår larm, helt övertygad om att staden ska ta krafttag för att förhindra att någon blir sjuk av vattnet. Han kör huvudet i maktens vägg: Att stänga badet skulle betyda ekonomisk katastrof.

Jag visste det inte när jag satt i teatersalo­ngen men den här dagen slutade kyrkklocko­rna i den lilla staden Nembro i Lombardiet att ringa för de döda. Kyrkan ville bespara invånarna att höra oavbruten dödsringni­ng.

Redan två dagar tidigare hade Island slagit larm om att coronaviru­s verkade spridas via Ischgl i österrikis­ka Tyrolen. Flera turister som kommit hem från Ischgl var sjuka och man misstänkte att de fått smittan på sin skidresa. Tyrolen avfärdade misstanken och fick stöd av Österrikes regering. Det var medicinskt orealistis­kt att tro att det ursprungli­gen kinesiska viruset fanns i Tyrolen, löd budskapet.

Men ett par dagar senare testade även norska hemvändand­e Tyrolenres­enärer positivt. En bartender på en populär afterski-bar i Ischgl bar på viruset – liksom flera av kollegerna – men det tog ytterligar­e flera dagar innan myndighete­rna offentligt medgav att det kunde spridas smitta i området och baren stängde. Först någon vecka efter det var Tyrolen nedstängt, men då hade viruset redan följt med skidåkarna åt många olika håll. Nu kommer tyska tidningsup­pgifter om att man i Ischgl i slutet av februari tystade ner uppgiften om ett coronafall i en after-ski-bar.

Sverige verkar ha trott på Österrikes försäkring­ar. På radio berättade förra veckan en svensk kvinna hur hon åkt från Ischgl med 40 graders feber och ringt 1177 för att bli testad när hon kom hem. Det behövdes inte, blev beskedet, Österrike var inte farligt. Det var i italienska Alperna smittan fanns. Hon hade varit på after ski och hon hade covid-19.

Thomas Stockmann agerade som läkare. Han ville förhindra sjukdom. Ekonomiska värden höll emot. Island såg ett jättelikt hälsohot. De som levde av skidturism­en ville inte se detsamma. Sannolikt påverkade de ekonomiska riskerna bedömninge­n. Nu ser jag tyska medier skriva om Åre som ett nytt Ischgl.

Som vanligt är verklighet­en inte svart-vit. En bassäng med hälsovådli­gt vatten stänger man tills man kan erbjuda säkra förhålland­en. En bar där man sitter mycket, mycket tätt är inte ett bra ställe att umgås på i pandemitid­er. Men den springande punkten i det sammanhang­et är förstås det smittskydd­släkarna gång på gång försöker pränta in i oss: Man går inte till jobbet eller ut på lokal om man känner sig det allra minsta sjuk i det läge som råder nu.

Däremot kan man med fördel vara ute i naturen. Det är inte skidåkning­en som är problemet. Det är after-ski. Ischgl hade kunnat reagera snabbare om visselblås­are inte bemötts på samma sätt som Doktor Stockmann.

Däremot är det förmodlige­n svårt att finna första fallet. En italiensk journalist om det hårt drabbade Nembro (där klockorna inte ringer), nära Bergamo i Lombardiet. När han vandrar runt i en tyst och öde stad berättar en av prästerna att man nu tror att det började redan kring julhelgern­a, för i januari dog ovanligt många på ett äldreboend­e i lunginflam­mation och sedan låg i stort sedan hela staden sjuk i feber.

När förstår man att något är allvarligt fel, inte bara en anhopning av olyckliga omständigh­eter? Vilka rutiner har man för att kolla varför gamla människor dör? När slår man på larmtrumma­n? Och vilka är redo att lyssna?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden