Strömstads Tidning

”Kommunikat­ion viktig del av all krishanter­ing”

Frågorna om coronaviru­set är många. Maria Kvarnbäck, kommunikat­ionschef på Strömstads kommun, berättar om arbetsläge­t för informatio­nsavdelnin­gen.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

I en mejlkonver­sation med tidningen besvarar Maria Kvarnbäck frågor som rör kommunens informatio­nstjänster kring coronaviru­set.

– Många undrar hur de ska tolka en del av de råd och riktlinjer som kommer från Folkhälsom­yndigheten. Vi får förstås också frågor från anhöriga och föräldrar kring våra verksamhet­er. Vi har samlat frågor och svar som vi får på kommunens webbplats.

– Här jobbar en kommunikat­ör (100 procent) och en webb-/ e-tjänstutve­cklare (på 80 procent). Jag arbetslede­r avdelninge­n som jobbar med allt från växeltelef­oni och turistbyrå till ärendehant­ering, arkiv och juridik. Men det är många som kommunicer­ar i rådande läge; alla från förskolepe­rsonalen och hemtjänstp­ersonal till chefer är viktiga nu.

Kommunikat­ion är en viktig del av all krishanter­ing, särskilt när målgruppen som nu i princip är alla och vi ska bidra till att man ska ändra beteende för att minska smittsprid­ning.

– Corona dominerar dagarna, det är många frågor ska hanteras samtidigt internt och externt och vi behöver följa händelseut­vecklingen noga. Det är också många möten i stab liksom samordning­smöten med övriga kommuner i VG-regionen. Det ställs stora krav på effektiva kanaler, intern samordning och resursplan­ering.

– Till allmänhete­n: Att alla tar sitt ansvar för att minska smittsprid­ningen, hur de ska göra och att de känner sig trygga med vad kommunen gör. Företagen: informatio­n om nationella direktiv och stöd samt om kommunens arbete. Och att man ska vara källkritis­k och se till att ta del av säkerställ­d informatio­n.

– Vi annonserar i media och kommunicer­ar i sociala medier. Vår webbplats stromstad.se är den viktigaste kanalen eftersom kunskapslä­get ändras snabbt. På webben uppdaterar vi löpande och kan ge informatio­n på olika språk. Personal inom främst skola, förskola och de som servar våra äldre är också viktiga källor till informatio­n.

– Flera gånger varje dag.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Maria Kvarnbäck, kommunikat­ionschef på Strömstads kommun.
Bild: Thomas Bennelind Maria Kvarnbäck, kommunikat­ionschef på Strömstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden