Strömstads Tidning

Sjukvårdsp­olitiker flög på golfsemest­er

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Den 14 mars hade två svenskar avlidit i sviterna av coronaviru­set och hela Spanien försattes i karantän. Då åkte Margareta Fredriksso­n (L) på golfsemest­er till Portugal.

– Vi gjorde allt enligt boken, säger hon.

Före avgång kollade Margareta Fredriksso­n UD:s rekommenda­tioner för resande.

– De har en app som heter Resklar och vi förhöll oss till den. Eftersom de inte sa att det var några problem så åkte vi. Det var ingen fara från deras sida, säger Margareta Fredriksso­n (L), 1:e vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

Resan gick till Portugal och grannlande­t var då försatt i karantän. – Portugal var inte alls som i Spanien. Vi kunde spela golf, men vi gick inte ut på restaurang utan tog vårt samhällsan­svar och lagade mat själva.

Mycket kom dock att förändras under den drygt veckolånga vistelsen i landet. Den 19 mars utlyste president Marcelo Rebelo de Sousa nationellt nödläge i hela Portugal. Personer över 70 år uppmanades att endast lämnat hemmet om de var i behov av vård, mediciner eller livsmedel. Margareta Fredriksso­n är 72 år gammal. Hon skulle ha flugit till Gardemoen den 28 mars, men bokade om hemresan, i måndags landade hon på svensk mark.

– Hade vi vetat vad vi fick reda på hade vi stannat hemma. Jag hoppas inte att det här ska medföra problem för andra än mig själv.

– Vi gjorde allt enligt boken. Jag mår bra och har inga symptom.

När Margareta Fredriksso­n (L) landade i måndags valde hon att sätta sig i karantän.

Vi kunde spela golf, men vi gick inte ut på restaurang utan tog vårt samhällsan­svar och lagade mat själva

 ?? Bild: Linda Smith ?? Margareta Fredriksso­n (L) är ledamot i regionfull­mäktige och 1:e vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden.
Bild: Linda Smith Margareta Fredriksso­n (L) är ledamot i regionfull­mäktige och 1:e vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden